Udržitelná móda: značky o kterých musíte vědět

Udržitelná móda: značky o kterých musíte vědět

Šatník bez viny díky zdánlivě malým detailům, které jsou ovšem velkými kroky pro svět. Udržitelnost již není pro spoustu značek cizím slovem. Vybrali jsme jich několik, pro které je toto téma zásadní. 

V současné době módní průmysl, a nejen ten, stále produkuje odpad, který poškozuje naši planetu. Naštěstí je již spousta značek, které mění způsob, jakým vytvářejí oblečení. My bychom se měli více zajímat o oblečení z druhé ruky či vintage kousky. Vybírat si značky poctivé a etické v oboru nákupu oděvů vyrobených z recyklovaných materiálů. Možností je mnoho, a tak jsme pro vás vybrali několik značek, které se právě o udržitelnost zajímají.

Stella McCartney

Stella McCartney je známá tím, že se již řadu let o udržitelnost zasazuje ve svých kolekcích. Zavázala se, že nebude používat pravé kožešiny, kůži či peří při výrobě žádného z jejich modelů. Byla jedním z prvních návrhářů, kteří propagovali inovace šetrné k Zemi. Dnes je již každý model v její kolekci vytvořen za pomoci nejmodernějších inovací. V roce 2011 se značka jako taková připojila k iniciativě etického obchodování.

Levi’s

Levi’s je jistě jednou z nejznámějších denimových značek na světě. Dnes spolupracuje s lokálními dodavateli a spoléhá na technologii Water Less, díky které se při výrobě spotřebuje až o 96% méně vody na každé džíny. 

Thought

Vize této značky je jasná - současná móda a udržitelnost jdou ruku v ruce. Kousky, které se snadno nosí a jsou vyrobeny udržitelným způsobem. Nejčastějším materiálem je konopí, bambus či ramie. Výjimkou nejsou ani doplňky. Kabelky, plážové tašky či sponky. 

Able

Able je značka, která je plná ženské síly, bojující za ukončení a zmírnění chudoby. Vedou ji ženy, tedy přesně 95 % pracovní síly je tvořeno ženami, které jsou rozptýleny po celém světě. Společně vytvářejí společenství pracovitých a podobně smýšlejících lidí. Klíčovým slovem pro tuto značku je především kvalita, a to jak kvalita produktů, tak kvalita života, kterou poskytují. Investují do vzdělávání žen, aby si mohly vydělat na živobytí a prolomily tak cyklus chudoby a dokázaly změnit svůj život k lepšímu.

Tradlands

Jak už to tak bývá, na začátku je něco, co tu chybělo. Nespokojenost s kvalitou, omezenou nabídkou a frustrace jednorázovou módou. To byl první impuls ke vzniku značky Tradlands. Nejedná se o značku plnou módních výstřelků a trendů, o kterých už další sezónu ani neuslyšíte. Jsou to jednoduché, nadčasové a kvalitní kousky, které ve vašich šatnících vydrží dlouhá léta.

Sezane

To nejlepší nakonec. Francouzská značka Sezane v současné době pracuje s více jak 70 % materiálu, který je šetrný k životnímu prostředí, včetně rostlině opálené kůže, organické bavlny a hedvábí certifikovaného Oeko-Tex. Od zahájení jejich recyklačního programu La Grande Collecte bylo recyklováno více než 12 000 kusů a 100 % jejich přepravních krabic je vyrobeno z recyklovaných kartonů. 

foto: archiv značek, thetrendspotter.net

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram