Vědci se shodují, že byste měli spát déle, než si myslíte

Vědci se shodují, že byste měli spát déle, než si myslíte

Zatímco se snažíte naspat alespoň něco přes šest hodin a zbytek doháníte kávou, vaše tělo možná potřebuje ještě mnohem více odpočinku, než si dokážete představit. 

Spoustu dospělých se domnívá, že často skloňovaných osm hodin spánku se týká zejména dětí a dospívajících. Opak je ale pravdou. I dospělí lidé by měli spát alespoň osm a více hodin denně. Nová studie, která rozdělila dobrovolníky na tři skupiny, odhalila, že lidé, kteří během testování spali pouze šest hodin, měli tendence k tomu, více usínat během dne. Takoví jedinci jsou sice schopni udržet pozornost, když mají výrazný stimul, ale u nenáročných aktivit začínají pociťovat velkou únavu a usínat. Většinou o tom sami nevědí, protože jsou zvyklí povzbuzovat se hrnky kávy, energetickými nápoji, tyčinkami a kofeinem ve všech různých podobách. Vyjímkou nejsou ani přímo určené doplňky stravy na zvýšení pozornosti, a to jak na přírodní, tak na čistě chemické bázi. 

Jasné ale je, že jejich tělo strádá, je vyčerpané a únava se dál a dál hromadí. To pochopitelně nemá dobrý vliv na žádný organismus. Proto pamatujte na to, že některé večerní úkoly počkají do rána a běžte o něco dříve spát. Postupně si zkuste utvořit návyk na přesnou hodinu a snažte se spát co nejvíce hodin vám to jen vaše denní rutina dovolí. Spánek nám toho dává tolik. Dejme ho i my svému tělu. 

byrdie.co.uk

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram