Velký rozhovor s instagramerkou Michaelou Jonášovou

Velký rozhovor s instagramerkou Michaelou Jonášovou

Ještě před třemi lety o instagram nejevila zájem, nyní její každodenní život sleduje více jak 100 tisíc lidí. Inspirativní, sebevědomá a sofistikovaná Michaela Jonášová odpovídá na naše otázky.

Michaelo, rozhodně patříte mezi nejinspirativnější ženy v éteru českého instagramu. Věnujete tedy této světové aplikaci velký podíl z Vašeho dne? 

Děkuji moc! Svůj Instagram vnímám jako regulérní práci, takže bych jí teoreticky mohla věnovat i 8 hodin denně, ale opak je pravdou. Díky mému chytrému telefonu vím přesně, kolik minut a kde moje oči stráví přišpendlené na display a třeba minulý týden padlo na Instagram průměrně 1,5 hodiny denně. Když si vezmu, že v aplikaci fotky upravuji, píšu statusy, komentuji, odpovídám v directu na dotazy a točím instastories, možná virtuálnímu světu věnuji méně času než běžný uživatel. Doby, kdy jsem měla pocit, že musím odpovídat na každou zprávu, reagovat na komentáře pod fotkou, dávno minuly. Odreaguji se, odpracuji si to svoje a dál svůj čas věnuji rodině, ne cizím lidem.

Při tolika sledování máte i určitou zodpovědnost, kde berete energii a inspiraci pro každodenní přidávání příspěvku? Plánujete nějak dopředu své fotografie/videa?

Snažím se zaujmout napříč spektrem, proto se věnuji široké škále témat – od zdravého životního stylu, přes módu, kosmetiku, lifestyle až po dětské produkty. Řídím se svými pocity a tím, co sama sleduji - miluji různorodost, kreativitu, inspiraci, tipy, ráda se zasměju. I když přidávám reklamní post, snažím se ho vyfotit tak, aby uživatele zaujal aspoň koncept, když už ne produkt, nebo aby se pobavil při čtení popisku. Nechci svůj profil zahlcovat reklamou, takže si spolupráce velmi pečlivě vybírám (a dost často odmítám), a vím tedy třeba týden dopředu, že potřebuji odevzdat 4 produktové fotky, takže si je časově rozplánuji a vkládám mezi ně snímky z běžného života. Zodpovědnost cítím hlavně vůči mladším dívkám, proto se například zaobírám otázkou správného, dostatečného stravování. Zakládám si na tom, že na svém účtu neřeším žádná kontroverzní témata a o nikoho se neotírám. Tento vzorec, zdá se, funguje.

Váš účet je velmi oblíbený. O tom při Vašem počtu sledujících, nyní něco přes 100 tisíc, není pochyb. Kdy jste se rozhodla pro tuto dráhu? Co Vás přimělo si založit účet? Jaký byl pocit, když Vám sledující poprvé naběhly na nějaké větší číslo? 

Zhruba před třemi lety mi kamarádka při pití kávy na naší terase položila otázku: „Michalo, proč jako ještě nemáš Instagram?“. Zeptala jsem se jí: „A co to jako je?“. Přiznávám, že jsem k této platformě zaujímala trochu skeptický postoj. Ptala jsem se: proč by mě měl někdo sledovat, co tam budu jako furt přidávat, koho to bude zajímat, co to jsou sakra ty hashtagy, jak to celý funguje? Přišlo mi to jako sci-fi a moje začátky zřejmě působily hodně vlažně, vložením jednoho postu týdně, bez jakéhokoli textu. Po nějaké době mi skočila první tisícovka a to pro mě znamenalo impuls zvýšit intenzitu a rozšířit okruh témat. Od strojených póz a rozpačitých popisků jsem se časem dopracovala ke svému přirozenému já, které mi zjevně zajistilo velkou fanouškovskou základnu. Ještě dva roky nazpět mě sledovalo 25 tisíc uživatelů, pracovala jsem formou barteru a ve snu by mě nenapadlo, že dosáhnu stotisícové „mety“ a Instagram mi zajistí solidní živobytí.

The holy bible of your body. Jak byste čtenářům přiblížila diář, vlastně oba dva diáře, na kterých jste se podílela? A co Vás k vytvoření přivedlo?

Ve spolupráci s Momenteeczech (e-shop se specializací na diáře a jejich příslušenství) druhým rokem vydáváme můj autorský deník The holy bible of your body, což je takový sofistikovaný průvodce mým zdravým životním stylem. Vznikl na popud mých followers, které zaujala transformace mojí tělesné schránky, konkrétně redukce váhy o 13 kg a její udržení i po porodu. Sestavily jsme tedy 24týdenního rádce na Cestě za zdravějším, šťastnějším a v neposlední řadě štíhlejším Já a „bible“ byla na světě. Věnuji se osvětě zdravého, správného, dostatečného stravování, protože tvoří 80 % úspěchu. 20 % zbývá na sport. Ke štíhlosti se člověk musí projíst, nehladovět, netýrat se dietami. Objevit celoživotně udržitelný směr, díky kterému se navíc zlepší kvalita spánku, pleti, vlasů a navýší se energie. Na stránkách diáře naleznou ženy kromě spousty textu od nás i prostor pro svoje vyplňování (jídelníček, přeměření, aktivita, spánek, recepty, atd.). Díky našemu signature hashtagu #theholybibleofyourbody se na Instagramu vytvořila velmi přátelská, podporující se komunita majitelek diáře, pro které navíc pořádáme soutěže o skvělé ceny, abychom je namotivovaly ještě k lepším výsledkům.

Druhý autorský diář se věnuje těhotenské tématice a jeho vyplněním vznikne krásná vzpomínka na jedno z nejhezčích období života ženy. Krom klasických týdenních přehledů jsou zde listy na zapisování jídelníčku, soupisky výbavičky, věcí do porodnice, prostor na fotky z ultrazvuku, spousta mých rad, tipů a užitečné informace od doktorky.

Jste krásnou maminkou, krásnou ženou. Necháváte se ovlivňovat trendy, co se týče například oblečení, make-upu či upravování fotek na instagramu?  Máte nějakou oblíbenou domácí nebo zahraniční blogerku, která Vás inspiruje?

Jsem taková „kovářova kobyla“ a přiznám se, že nesleduji nikoho konkrétního pravidelně, protože na to nemám jak čas, tak se nechci nechat v práci ovlivňovat. Protože ať chceme nebo nechceme, podvědomě od sebe trochu opisujeme jak ve stylu focení, tak v trendech. Příklad: Před rokem jsem začala vídat na zdi „ugly shoes“ - tenisky od Balenciagy. Přišly mi tehdy fakt strašně hnusný. Se švagrovou jsme je pak na živo zmerčily v Budapešti na jedné cizince a smály jsme se, že jsou tak odporný, až jsou hezký, a že k nim stejně určitě jednou dozrajeme. Za půl roku koukání jsem si na ně zvykla a za další půl rok se mi začaly líbit. Už je mám doma a miluju je. Kdybych je viděla dvakrát na ulici a Instagram neměla, asi by v botníku nezabíraly místo. Takže ano, Instagram mě rozhodně inspiruje, co se módy týká. Fotky nijak zvlášť neupravuji, využívám filtry přímo v aplikaci instagramu, kde si pohraju jen se světlem a kontrastem, zakládám si na realitě. Nerozumím blogerkám, které spojí 3 fotky do jedné. 

Život influencera vypadá velmi zajímavě. Co to obnáší? Jak berete toto poselství? 

Rozhodně bych chtěla vyvést z omylu ty, kteří si myslí, že cvaknu fotku a mám za 5 minut vyděláno. Než vystavím fakturu, předchází tomu celkem dost bodů – od e-mailové komunikace s klientem, kde probíráme detaily postu, dále například výběr produktů na e-shopu, přes aranžmá prostředí (nebo například precizní nalíčení a účes), focení, úpravu fotky, napsání popisku ve statusu, stories a reakce na komentáře pod danou produktovou fotkou. Nikdy práci neodfláknu, protože chci, aby se ke mně klienti vraceli. Jako zadostiučinění považuji fakt, že jsem podepsala několik smluv na celý rok a mám tedy zajištěný pravidelný příjem.

Za poselství považuji hlavně osvětu ohledně zdravého životního stylu, který vyznávám a jeho prezentaci prostřednictvím mého diáře. Jeho majitelky mi svojí pozitivní zpětnou vazbou dávají dnes a denně najevo, že tahle cesta funguje.

Roky působení na Instagramu zocelily moji psychiku. Chvíli mi trval přerod z obyčejné Michaly na někoho, kdo si nedělá vrásky z hejtů a kritiky. Baví mě posouvat se dál.

Instagram, instagram… jaký názor na tento virtuální svět máte? Jste v kontaktu i s jinými instagramerkami? Podporujete se navzájem?

Instagram považuji za zdroj inspirace a můj pracovní nástroj. Nechodím tam utíkat před starostmi všedních dnů, nezoomuji si do detailu lidi a nehodnotím je podle toho, co přidali do feedu nebo natočili ve stories. Bohužel se s tímto nešvarem setkávám víc než často, což je smutné. Na Instagram přidáváme pouze to, co chceme, aby lidi viděli. To neznamená, že pokud něco nesdílím, fyzicky se to neděje. Například nemám potřebu točit denně syna. Setkala jsem se s názory, že najímám zástupy chův a nevěnuji se mu. Protože ho dlouho neviděli na Instagramu. A to myslím naprosto vážně.

Ano, jsem v kontaktu s pár kolegyněmi, se kterými si vyměňujeme poznatky, navzájem si komentujeme příspěvky a občas se i vidíme. Setkala jsem se ale i s konkurenčním bojem, napodobováním, atd. Tím, že na takové věci nereaguji, vyšumí do druhého dne.

Poslední otázka, která nesmí chybět. Postoupila jste před nedávnem plastickou operaci prsou. Zdá se, že jste i ambasadorkou kliniky, která Vám ji poskytla. Co byste vzkázala ženám, které o tomto estetickém kroku také přemýšlejí, ale mají obavy? 

Před rokem jsem podstoupila celkovou modelaci a augmentaci na prestižní pražské klinice plastické a estetické chirurgie Medicom Clinic. Pan doktor Pavel Horyna vykouzlil z mých vykojených prsou krásný, plný dekolt, za což jsem mu, potažmo celé klinice, neskonale vděčná. Všem ženám bych doporučila své rozhodnutí neodkládat. Sama jsem stříhala metr toho půl roku od ukončení kojení a těšila se jako malé dítě na navrácení sebevědomí a samozřejmě prsou do původního (ba lepšího) stavu. Nejdůležitější je vnitřní spokojenost. A pokud k ní napomůžou prsní implantáty, tak směle do toho. Stojí to za to. Nelitovala jsem ani vteřinu.

 

Zdroj instagram Foto: @michaela_jonas 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram