Vivienne Westwood oslavila 75. narozeniny

Vivienne Westwood oslavila 75. narozeniny

75. narozeniny jsou úctyhodným výročím, které si žádá oslavu. My jsme se rozhodli s Vivivenne její výročí oslavit tím, že si připomeneme její dosavadní život.

Punková legenda, designérka, která inspiruje mnoho dalších návrhářů, žena bojující za práva zvířat, dívka, která si v životě musela vydobýt své postavení a také matka milující své syny, před pár dny oslavila své 75. narozeniny.

Vivienne je až dodnes považována za jednoho z nejvíce nekonvenčních a nejotevřenějších módních návrhářů na světě. Proslavila se v sedmdesátých letech, kdy její rané návrhy pomohly formovat vzhled punku. A to doslova.

Rané začátky

I když byste to nejspíš neřekli, Westwood byla v raném věku učitelkou. Ne však na dlouho. První manželství s Derekem Westwoodem nebylo ideální, i přesto, že spolu měli syna Bena a přesto, že si jeho příjmení nechala již napořád. Vivienne se brzy po rozchodu potkala s Malcolmem McLarenem, který změnil její život od základů. Student umění a budoucí manažer Sex Pistols, otec jejího druhého syna Josepha, ale i narcis, vnímající především svoje potřeby. „Myslím, že se zdálo, že ví všechno, co jsem potřebovala v té době znát,“ řekla Weswood.

Kvetoucí kariéra

V roce 1971 otevřel Malcolm v Londýně na Kings Road butik a začal ho plnit designovými kousky od Vivienne. Právě toto místo se i napříč změnou názvu stalo módním centrem punkového hnutí. Od té doby se stala Vivienne špičkou ve svém oboru, a již dolů neklesla. Své návrhy, pokusy, výmysly zkoušela a praktikovala na lidech, kteří chodili do jejího obchodu. Vivienne začala psát historii. I přesto, že později zjistila, že ji blízcí okrádají a s Malcolmem se v roce 1993 rozešli každý svou cestou, její vnitřní žár rozhodně nevyhasl.

A co bylo dál…

Dvakrát byla Westwood jmenována britským designérem roku a v roce 1992 byla oceněna řádem britského impéria. Její vliv na vše kolem nelze popřít. I přesto všechno, žije až doposud v malém bytě v jižním Londýně, nikoliv v novodobé vile, jak bychom mohli očekávat. Jejím partnerem se stal později Andreas Kronthaler, který je sice o dost mladší, avšak pracovně i soukromě jim to klape na jedničku. A proto tento návrhář doprovází energickou Vivienne všude. Jak dlouho bude ještě realizovat své návrhy? To můžeme jen hádat…

pinterest.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram