Výstavba nového domu v rámci starší městské kultury v Belgii je složitá, přesto ne nemožná

Výstavba nového domu v rámci starší městské kultury v Belgii je složitá, přesto ne nemožná

Architektka Sophie van Nonet přinesla do městského centra Belgie novou možnost postavení domu z cihel a s velkými okny. 

Studio De Baes Associates spolupracovalo ve městě Kortrijku se Sophií van Note, aby navrhla neobvyklé obydlí začleněné do centra města. Autoři také tvrdí, že velká okna a dveřní prostor umožňují malému domu, aby se stalo součástí města a naopak.

Dům nazvaný SSK stojí ve staré dělnické čtvrti Kortrijku, kde jsou uličky domů postavené z typicky nízkých cihel a ozdobných domů, ke kterým se musel nový dům přizpůsobit. Proto ani na SSK cihly nechybí. Dům může působit jako skleněná krabice, uvnitř se však skládá z koupelny, úložného prostoru, ložnice a centrálního schodiště. V prvním patře je pak obývací pokoj a jídelna propojená v jeden prostor a v nejvyšším patře je další ložnice zabírající asi polovinu plochy, ze které máte perfektní výhled na střechu.

V zádní části domu se nachází malá terasa. Skla jsou na domě mírně skloněna, aby bylo možné využít slunečního světla vstupujícího skrze fasádu. „Dům se snaží přehodnotit současný život ve středoevropském městě a tím přispět k vytvoření městského prostředí, které je vzdálené od sterilních a nahrazených předměstí," dodali architekti.

Kombinace skla a dalších, dříve často používaných materiálů, je čím dál oblíbenější. Studio Maas Architecten nedávno postavilo na holandském venkově tradiční doškovou chalupu sloučenou s mnoha skleněnými plochami a architekti ze studia Penelas použili sklo a ocel, aby vytvořili rustikální útočiště ve španělském lese.

Foto: Frans Parthesius, dezeen.com
 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram