Yves Saint Laurent: Dokonalost stylu v Seattlu

Yves Saint Laurent: Dokonalost stylu v Seattlu

Seattle leží asi 5000 mil daleko od Paříže, i tak přenesl část francouzské módy do Seattle Art Musea.

Výstava, jejímž kurátorem je Florence Müller a Chiyo Ishikawa, pojala prakticky 50 let kariéry jednoho velkého módního domu, včetně některých aktuálních modelů.

I přesto, že Yves Saint Laurent patří do Paříže, právě Seattle je perfektní volbou pro jeho výstavu. Je totiž rodištěm grunge, který je trendem, jež kdysi přišel definovat postmodernismus v šatech. YSL přinesl genialitu stylu, estetiku i časný ready-to-wear. Byl průkopníkem v mnoha módních liniích a inspirací nejenom zákazníkům, ale zároveň mnoha dalším designérům.

Ačkoliv byl Saint Laurent s přibývajícím věkem čím dál větší samotář, jeho ruce stále odváděly perfektní práci. Kalhotové kostýmky, smokingy, transparentní košile i šperky, pod které se podepsal, mají úspěch dodnes.

„Když se člověk snaží vnutit své vlastní zájmy před zájmy žen, před jejich vlastní fantazii, skončí pak u převleků,“ řekl Saint Laurent časopisu Vogue v roce 1983. „To znamená, že si musíte udržet malý odstup od věci, kterou vytváříte, tlačit ji směrem k ostatním, směrem k ženě.“ Výstava s názvem „Yves Saint Laurent: Dokonalost stylu“ je k vidění v Seattle Art Museu do 8. ledna 2017, odkud bude cestovat do muzea ve Virginii.

wwd.com
 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram