Začněte o svou pleť pečovat včas a zatočte s pihami!

Začněte o svou pleť pečovat včas a zatočte s pihami!

Nebezpečné sluneční paprsky jsou den co den silnější a na naší pleti se opět objevují pihy, nedej bože pigmentové flíčky, kterých se těžko zbavujeme. Jak pleť ochránit?

Klasické drobné pihy, objevující se především na obličeji, dekoltu a na rukou, zvýrazňuje vliv ultrafialového záření. Tyto neškodné pihy během zimního období opět mizí. Někdy se ovšem stane, že nezmizí úplně. Vzhledem k tipu pleti se může stát, že jsme náchylnější na pigmentaci pokožky a sluneční záření na naší pleti způsobuje nehezké tmavé flíčky. Čím je to způsobeno a co s tím můžeme dělat?

Co způsobuje pihy a pigmentové skvrnky?
Pihy nejčastěji způsobuje škodlivý účinek UV záření. Ve slunných dnech k nim inklinují především lidé se světlou pletí, blondýnky nebo zrzky, ale mohou naskákat i brunetkám. Pokud máte tmavší pokožku a tmavé vlasy, a stejně se vám v létě tvoří nové pihy, pravděpodobně máte nižší koncentraci fotoprotektivního melaninu, a proto je vaše pleť tolik citlivá na škodlivé UV záření.

Pigmentaci mohou probudit k životu také hormony způsobené například menopauzou nebo užíváním hormonální antikoncepce nebo nemoc spojená s poruchami vnitřní sekrece či prodělaná mononukleóza. Ve stáří se jedná o pigmentové skvrnky způsobené oslabenou funkcí jater.

Jak se pigmentaci bránit a zmírnit její dopad na vzhled pleti?

DENNÍ KRÉM S SPF
Vždy je třeba pleť chránit krémem s ochranným faktorem, a to bez ohledu na roční období. Ať už jdete na procházku nebo sedíte celý den v kanceláři, je třeba pleť chránit pleťovým krémem s SPF faktorem minimálně 10. Dnes seženete i lehce krycí pleťové krémy s SPF. Čím silnější jsou sluneční paprsky, tím vyšší faktor volte. Hodně pigmentovaná pokožka vyžaduje 50, jen ta zabrání zhoršení pigmentace.

AHA kyseliny
Ovocné kyseliny AHA neboli kyselina alfa-hydroxylová mají vynikající schopnost odstranit odumřelé buňky pokožky a tím vyhlazovat nerovnosti pokožky. Současně napomáhá k zesvětlení pigmentových skvrn. Další skvělou vlastností AHA je její schopnost stahovat póry a podpora tvorby kolagenu. K domácímu použití se doporučují přípravky s obsahem AHA kyselin do 12 %. Můžete využít mycí emulze, jemný peeling či intenzivní peelingovou masku srovnatelnou s mikrodermální ambrazí.

RETINOL – vitamin A
Retinol je nejčistší a nejsilnější forma vitaminu A, který je pro naši pokožku i organizmus nesmírně důležitý. Přezdívá se mu zabiják vrásek, a kromě toho, že omezuje vznik vrásek, také zlepšuje strukturu i hydrataci pokožky a především redukuje pigmentové skvrny. Přípravky s retinolem tedy pomáhají zmírnit příznaky stáří ať už ve formě pleťového krému, očního krému, séra či masky.

      

Vitamin B, C a E
V případě nedostatku vitaminu B a C je pleť mnohem náchylnější na tvorbu pigmentových skvrn. Vitamin C zabraňuje tvorbě melaninu a chrání bělost pleti. Důležitý je i vitamin E, který zabraňuje nadměrné nepravidelné tvorbě pigmentu. Béčko, Céčko i Éčko dnes obsahuje i řada kosmetických produktů. Nejlepším zdrojem vitaminů jsou ovšem potraviny, díky kterým působí na náš organizmus a pleť zevnitř, hloubkově a ne jen povrchově.

Zdroj: google.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram