Záhada botoxu - fakta, která možná neznáte

Záhada botoxu - fakta, která možná neznáte

Společnost jde kupředu stejně jako technický pokrok. Jakou roli má v dnešní společnosti technická krása? Co byste měli vědět o botoxu? A které celebrity jdou příkladem? Dozvíte se v článku.

Zdroj: pexels-photo

Vrásky se v současné společnosti staly obrazem stáří a podzimu života. Nejsou již symbolem moudrosti, ale spíše nedostatkem přírody. A přírodě se musí pomoci. Díky vědeckému pokroku se vyvinula věda "lék" s názvem botulotoxin. Tento chemický jed produkovaný bakterií Clostridium botulinum je nejznámější pomůckou v omlazování pleti. Původně se sloučenina používala pro léčbu chronických křečí, postupem času se však lékaři a estetici přesvědčili o blahodárném účinku v oblasti obličeje.

Podle světových statistik v současnosti tato procedura čítá více než 90 % ze všech estetických zákroků. Podle odborníků za to může především společenský tlak ve formě showbusinessu a dalších mediálních prostředků. Například po odvysílání reality show Love Island ve Velké Británii se zájem o botoxové zákroky zvýšil až o 40 %. Avšak i dnes provází tuto proceduru mnoho kontroverzí a otázek. My jsme pro vás připravili fakta, která vás jistě zajímají, jen jste se báli zeptat Google.

Zdroj: The Dermattology and Laser Group

Hlavní účinky

Botoxové injekce se v současnosti používají primárně pro obličejové úpravy - především pak vyhlazování obličejových vrásek. Své účinky však prokázal i v oblasti léčby migrén a přílišného pocení.

Vedlejší účinky

Podle WHO je botox sice relativně bezpečná estetická procedura, ale i tak eviduje organizace některé častější vedlejší účinky. Mezi nimi jsou bolesti hlavy a příznaky chřipky. Zaznamenány jsou také dočasné otoky a ochablost obočí, rtů či očních víček.

Zdroj: The Mirror

Účinnost

Možná bude překvapivé, že  účinky botoxu nelze často vidět okamžitě. Často si musí dotyční počkat až splaskne otok či podrážděná pokožka. Opravdový účinek lze pozorovat až po 10 dnech. Jelikož existuje mnoho různých typů a nespočet aplikačních míst, není jednoduché určit, jak dlouho botoxový efekt vydrží. Odborníci uvádí, že průměrná doba účinnosti procedury je mezi 3 a 6 měsíci. Záleží i na osobních preferencích.

Původ

Možná vás to překvapí, ale botox nepřišel na svět společně s Kardashiankami ani s Jessicou Alves. První botox se objevil v souvislosti s špatně tepelně upravenými klobásami, ve kterých se tvořily bakterie produkující tento jed. V potravinách se tento jed ničí po 10 minutách varu. První zmínky o účinku jedu na redukci vrásek se objevily v roce 1987. Tyto účinky nahlásila žena, kterou botulotoxinem léčil její oční lékař.

Zdroj: The Cosmopolitan

Méně je více

Odborníci varují před určitou závislostí na této léčbě. Příliš jedu v jednom místě může vést k svalové atrofii, která vede k plnému znehybnění tohoto svalu a mluvíme pak o tzv. zmrznutí tváře. Platí tedy pravidlo, že méně je více. Každopádně VŽDY dbejte na rady profesionálů.

Sebevědomí

Mnoho lidí, kteří pravidelně podstupují botoxové úpravy mluví o zvýšení sebevědomí. Zvláště pak je tato statistika výrazná u žen. Podle odborníků by však kosmetické procedury měly v dnešní době jít ruku v ruce s psychologickou péčí. Společenský tlak na úpravu zevnějšku se neustále zvyšuje díky sociálním sítím. Největší vliv však má na mladou generaci, která bude pravděpodobně trpět neschopností zestárnout.

Celebrity

Mezi nejznámější krásky, které podstoupily nebo stále podstupují botox patří například Cindy Crawford, Nicole Kidman, Courteney Fox, Kim Kardashian, Jennifer Aniston, Victoria Beckham či Cameron Diaz. Z českých celebrit si botoxem pomáhaly například Eva Pilarová či Heidi Janků.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram