Zajímavosti o značce: Gucci

Zajímavosti o značce: Gucci

Když míníme vysokou módu, značka Gucci je jednou z neodmyslitelných částí tohoto nablyštěného světa. Jak se taková legendární ikona zrodila? Kdo stojí za jejím úspěchem?

Gucci je jednou z nejoblíbenějších značek celého světa, její ikonické a nadčasové produkty miluje nejen zámožný svět, ale i například ten instagramový. Aktuálně se módnímu domu velmi daří pod vedením kreativního ředitele Alessandra Michela, který je v čele od roku 2015. Vraťme se však úplně na začátek, do italské Florencie, kde je kolébka celé společnosti Gucci.

Guccio Gucci

Guccio založil svůj malý obchůdek s koženou galanterií a zavazadly ve Florencii v roce 1921. Předtím pracoval ve skvostném a proslulém hotelu Savoy v Londýně, kde nadýchal zkušenosti a vysokou dávku inspirace, kterou pak přenesl do své kreativity. Jeho produkty měly nádech anglické šlechty, anglického stylu života.

Krok po kroku...

Mezi první velké klienty patřili, podle samotné značky Gucci, "aristokrati na koních", kteří měli zájem především o jezdecké vybavení. Odtud pochází pověstný koňský detail, který můžeme vidět například na mokasínech jako zlaté kování.

Když byla Itálie ve 40. letech minulé století pod fašistickou diktaturou, bylo obtížné obchodovat s kůží. Proto společnost experimentovala i s jinými materiály. A tak se začaly vyrábět vedle oblečení i doplňky. Leštěná hůl nebo kabelka s legendární bambusovou ohořelou rukojetí.

Dokud Guccio Gucci nezemřel, svou firmu vedl až do konce. Po jeho smrti převzali jeho obchod synové a propagovali produkty mezi hollywoodskými celebritami. Populární Gucci Hobo Bag nosily celebrity jako byla Elizabeth Taylor.

Mezi další výjimečné zákazníky Gucci patřila Grace Kelly, slavná americká herečka a později monacká kněžna, která si nechala na osobní žádost vytvořit jedinečný kousek hedvábného šátku se vzorem flóry. Renesance těchto slavných motivů představil Kris Knight v kolekci Cruise 2015.

Nám už známé Gucciho slavné mokasíny se svými podpisovými koňskými detaily byly přidány do sbírky kostýmního institutu v Metropolitním muzeu v New Yorku v roce 1985.

Další zajímavosti...

Mezi další zajímavosti patří například velice známý módní návrhář Tom Ford. Ve snaze dosáhnout nějaké pozitivní změny byl on v roce 1994 jmenován kreativním ředitelem v Gucci. Během 5 let byl zaznamenán nárůst prodeje o 90 % a díky tomu celá společnost měla hodnotu cca 4 miliardy dolarů. Ford ve své době působení byl největším akcionářem. V roce 2006 však z této firmy odešel a založil si svou vlastní značku.

Módní značka se zapsala i do Guinessovy knihy rekordů, a to v roce 1998 díky nejdražšímu páru džínů „Genius Jeans" na celém světě. Byly oceněny na neuvěřitelných 3 134 dolarů.

V roce 2005 se Gucci rozhodl zahájit partnerství s UNICEF. Díky tomuto spojení bylo určité procento všech zisků věnováno organizaci, která pomáhá dětem získat lepší vzdělání a zajištění čisté vody v zemích třetího světa.

Hvězdná současnost

V roce 2015 převzal post kreativního módního návrháře slavný a oblíbený Alessandro Michele. Od té doby tržby vzrostly o 12 % a Gucci je ještě výraznější. Jedná se o jednu z nejvíce oblíbených vysokých značek této doby. Nejen ženy, které si tuto módu mohou dovolit, ale i ženy, které milují krásu a styl. Těm všem by kabelka Gucci možná změnila život.

 

zdroj Foto: Pinterest

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram