Žalob na módního fotografa Bruce Webera za sexuální obtěžování přibývá

Žalob na módního fotografa Bruce Webera za sexuální obtěžování přibývá

Bruce Weber, který je známý především díky kampaním pro značky Calvin Klein, Ralph Lauren nebo Versace, čelí dalším žalobám ze sexuálního obtěžování. Shrnuli jsme pro vás nejdůležitější informace.

Přední fotograf Vogue

Téměř každý návrhář předních módních značek s ním někdy spolupracoval. Řeč je o jednom z nejznámějších fotografů na světě - Bruci Weberovi (72). Na kontě má kampaně pro Calvina Kleina, Ralpha Laurena, Pirelli (nejznámější kalendáře na světě), Revlon či Versace. Jako fotograf pracoval také v magazínech Vogue, Vanity Fair, Elle, Life, Rolling Stones a Interview. Právě jeho jméno skloňují média v souvislosti s žalobami za sexuální obtěžování několika modelů, kteří s fotografem pracovali. Kauza začala již koncem roku 2017, kdy jej za nevhodné a neprofesionální chování zažalovali dva modelové Jason Boyce a Mark Ricketson. Podle New York Times a výpovědí Jasona Boyce jej fotograf sexuálně obtěžoval tím, že mu „dal do pusy dva prsty, násilně jej políbil, svlékl mu spodní prádlo a donutil ho dotýkat se vzájemně genitáliemi". 

Sériový sexuální predátor

Další obvinění se objevila začátkem roku 2018, kdy další modelové obvinili nejen Bruce Webera ze sexuálního obtěžování, ale také jeho spolupracovníka Maria Testina. Podle zdrojů New York Times se mělo jednat o nestandardní castingy. A v prosinci 2018 se objevilo pět dalších obětí, které se rozhodly připojit k hromadné žalobě. V té nazývají Webera sériovým sexuálním predátorem. Podle výpovědí dotyčných modelů, jejichž jména nebyla zveřejněna, se jednalo například o nestandardní dechová cvičení, při kterých se jich fotograf měl nepatřičně dotýkat. Zároveň jim dle výpovědí měl Weber vyhrožovat koncem kariéry, pokud někomu jeho nestandardní chování nahlásí. Podle právních zástupců se jedná o sexuální vyhrožování, které se nápadně podobá kauze hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina.

Condé Nast vypovídá spolupráci

„Bruce Weber nikdy nikoho k ničemu nelákal, nenajal ani nenutil a nikdy se modelů nepatřičně nedotýkal. Tato žaloba není ničím jiným než mediálním a soudní pokusem o vydírání pana Webera lživými, fiktivními a povrchními tvrzeními. Jsme si jistí, že pan Weber obvinění odrazí ne slovy, ale přímými důkazy," vyjádřila se Weberova obhájkyně. Ačkoli by měla být brána v potaz presumpce neviny, společnost Condé Nast Publications již oznámila, že s fotografem nadále nebude spolupracovat, alespoň v dohledné době, než bude soud u konce.

The New York Times; theFashion Spot

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram