Životopisný film o slavném módním návrháři

Životopisný film o slavném módním návrháři

Zajímá vás zákulisí poválečného módního průmyslu a kontroverzní život jednoho z neproslulejších módních návrhářů? Pokud ano, neměli byste si nechat ujít film Yves Sain Laurent.

Yves Saint Laurent je dodnes zásadní ikonou, která symbolizuje kreativitu a luxus. Ve své době převrátil módní svět vzhůru nohama a byl tvůrcem nových trendů.

Francouzský film se zabývá spíše návrhářovým soukromým životem. Mne osobně by více zajímala jeho tvorba, inspirační zdroje, zkrátka jeho profesní život. Ale „sto lidí sto chutí“, každý může preferovat něco jiného.

Celý děj začíná v Laurentově sedmnácti letech, kdy začal pracovat u Christiana Diora. Zde bych od filmu očekávala vysvětlení, jak se k Diorovi takto mladý návrhář dostal? Jaká byla jeho cesta do tohoto slavného módního domu? To se ve filmu bohužel nedozvíme.

Po smrti Christiana Diora se Yves Saint Laurent v jednadvaceti letech ujímá uměleckého vedení této společnosti. Zhruba v této fázi se Laurent seznámí s Pierrem Bergém, mužem, který ho ochranitelsky, s hlubokou láskou a trpělivostí provází celým osobním i profesním životem. A ve filmu je také vypravěčem celého příběhu.

Následuje psychický kolabs návrháře a po nabrání nových sil zakládá svou značku YSL. Film je zaměřen především na to, jak se Yves ve svém psyché vypořádává s kariérou a prozrazuje, že tvůrcův život byl plný drog, alkoholu, depresí a milostných problémů. Přesto ve filmu nepůsobí jako záporná postava, spíše vyvolává v divákovi dojem oběti. Film ale nepůsobí velmi osobně, k hlavnímu hrdinovi je cítit jakýsi odstup a nebylo pro mme možné se s ním zcela ztotožnit.

Musím říci, že od filmu jsem očekávala větší přiblížení Laurentovi věhlasné tvorby a především vysvětlení, v čem byla vyjjímečná. Toho jsem se nedočkala, ale nemohu říci, že bych se jen malou chvíli nudila. Snímku k plusu také přičítám velmi blízkou fyzickou podobnost herce s návrhářem a jeho herecký výkon.

Zajímavostí je, že v podobnou dobu byly natočeny dva filmy o Yves Saint Laurentovi, oba z pera francouzských autorů. Proto jsem velmi zvědavá, jak se se stejnou tématikou popere režisér druhého filmu Bertrand Bonell, jehož snímek má plánovanou premiéru v říjnu.

Francie 2014, 106 min., režie: Jalil Lespert, hrají: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon, Nikolai Kinski a další.

Zdroj: csfd.cz, novinky.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram