Značka Nendo připomíná základní funkci zipu

Značka Nendo připomíná základní funkci zipu

Zip je jednoduchý moderní pomocník, který spojuje dvě části k sobě. Společnost Nendo se nad jeho významem zamyslela trošičku hlouběji.

Projekt se jmenuje Zippppper a stojí za ním nejenom japonské studio Nendo, ale také výrobce upevňovacích materiálů YKK, kteří dohromady zkoumají spojovací zuby tradičního zipu. Jde o projekt, který má zajistit lepší přizpůsobení. „Namísto soustředění se na povrchové úpravy nebo dekorace bylo důležité udělat krok zpět a ponořit se do základní otázky: Co přesně je zip?“, řekl Oki Sato z uměleckého studia. „Základním pojmem zipu je otevření a uzavření otvoru mezi dvěma kusy materiálů bez jakýchkoli mezer. Důkladným posouzením jednotlivých komponentů a dalším přehodnocením bylo vytvořeno pět nových zipů.“

První z těchto pěti iterací je navržena tak, aby přešla na pravoúhlou křižovatku a umožnila tak otevření zipu jak podélně, tak do šířky.

S druhým designem chtěla značka Nendo zachovat funkčnost zipu, ale také poskytnout uživatelům větší flexibilitu. Studio navrhlo systém, který má mezery vytvořené podél délky zipu, takže uživatelé mohou napájet kabely, například od mobilních telefonů.

Třetí konstrukce umožňuje uživatelům jednoduše ovládat zipy jednou rukou, aniž by bylo nutné druhou rukou tahat za materiál. Toho lze dosáhnout pomocí kotoučového spojovacího prvku, který obsahuje mechanismus, který když se vytahuje, otáčí se po stranách zipu, aby jej upnul.

Čtvrtý zip umožňuje, aby tři prvky byly upevněny dohromady tak, aby vytvořily trojrozměrné struktury, zatímco konečný design vylučuje potřebu počátečního a koncového bodu.


 

Název projektu Zippppper je napsán s pěti písmeny reprezentujícími pět různých přístupů.

nendo.jp

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram