Návrhářka Viktorija Morozová o světových materiálech i šití na větší velikosti

Návrhářka Viktorija Morozová o světových materiálech i šití na větší velikosti

Netají se tím, že jí inspirují světová návrhářská jména, kupuje přímo jejich látky a v její tvorbě najdete prvky teatrálnosti, díky nímž si mimo jiné získala svou věrnou klientelu.

Jelikož nejste rodilá Češka, zajímalo by mě, proč jste si vybrala zrovna Českou republiku a České Budějovice?

V České republice jsem se dala dohromady s partnerem a vdala jsem se tady. Založila jsem rodinu, narodilo se mi tu dítě a partner mi dal zázemí, proto jsem tu zůstala. Jinak jsem sem přijela po vyučení na návštěvu. Mám za sebou vysokou uměleckou školu, obor módní návrhář. A ještě jsem měla nástavbu v Moskvě - restaurátorka obrazů a ikon. Krátce po vystudování mě ale osud odtáhl do České republiky.  

Je možné v menším městě jako jsou České Budějovice získat klientelu a uplatnit obor módního návrhářství?

Já jsem měla možnost jít do Prahy, mám a asi mít i budu, protože mám klientelu nejen z Jihočeského kraje ale i právě z Prahy. V Praze nespolupracuji jen s klienty, ale i s dalšími partnery a módními návrháři. Myslím si, že za těch 25 let podnikání v Českých Budějovicích, se mi podařilo získat klientelu, která se vrací, je spokojená a doporučuje mě dál. Tím pádem se klientela stále rozrůstá. Díky tomu mám možnost tvořit a vydělávat nejen na sebe, ale uživit i lidi, kteří pro mě pracují. 

Navrhujete pravidelně kolekce nebo se orientujete spíše na zakázkovou tvorbu?

Samozřejmě mou hlavní činností je zakázková výroba. Ke každému zákazníkovi přistupuji individuálně. Proces začíná návrhem a výběrem materiálů a končí realizací. Každý klient tedy dostane originální model. Zároveň ale navrhuji i kolekce. Ta nejnovější je určená k půjčování, jelikož se jedná o společensko-svatební kolekci. Tím pádem umožňuji přístup k mým modelům dalším lidem, kteří by si nemohli po finanční stránce dovolit celý proces hradit. Mezi těmito zákaznicemi jsou i maturantky. Cena půjčení se pohybuje okolo 5 -15 tisíc.

Kde vybíráte látky?

Hlavním mým dodavatelem je Par Excellence, který dováží do Česka omezené množství materiálů přímo od světových návrhářů. Z těchto látek šiji na zakázku. Jsou to materiály, které použily značky jako Versace, Dolce&Gabbana nebo Dior. Zároveň mám kontakty na celosvětové fabriky, které vytvářejí technologicky pokrokové materiály, které zatím v České republice nejsou. Jelikož jsou hodně nápadité, beru od každé většinou jen 5 metrů na jeden model. 

Šijete sama nebo pouze navrhujete?

Už dlouhodobě nešiji, ale pouze navrhuji, střihám a zkouším. Zpracování mi ale obstarávají mé krejčové.

Jak byste definovala styl, který navrhujete?

Mám vytvořený rukopis, který je v modelech patrný společně s vlivem naší kultury a vystudované školy. Tam jsem totiž studovala i divadelní kostýmy, takže můžeme vidět i trochu teatrálnosti. Možná právě proto jsem našla i svou klientelu, protože to nikdo jiný nedělá. 

Plánujete v dohledné době novou přehlídku?

Ano a plánuji čistě autorskou přehlídku. Nejblíže je přehlídka v rámci slavností města v Krajinské ulici. Ta autorská bude ale na podzim a teprve vybírám prostory, protože nechci nic obvyklého. Hlavně mám novou životní etapu a ráda bych se rozšířila i mimo tento salón třeba do Prahy. 

Co je pro vás prioritou při Vaší tvorbě?

Hodně pracuji s materiálem, protože ten i definuje střih. Inspiruji se umělectvím, přírodou,... to vše se do modelů přenáší.

Jak dlouho trvá celý proces přípravy?

Kolekce okolo modelů se připravuje zhruba 4 - 5 měsíců. 

Kromě společenských šatů šijete i oblečení na každodenní nošení?

Určitě ano. Šijeme malé černé, kalhoty, blůzy, kostýmy, záleží na zákazníkovi. Od letních šatů až po těžké kožichy. Cenová relace hodně závisí na materiálech. Cena za ušití je totiž vždy stabilní. Kostýmek z kvalitního materiálu vyjde na 15 - 20 tisíc, z normálnějšího materiálu potom na 10 tisíc. 

Dá se navrhnout elegantní společenský model třeba i na velikost 50?

Určitě. A dokonce musím říci, že mě to baví snad ještě víc. S větší plochou oděvu se může více pracovat. Tady se musí zakrýt nedostatky a pozvednout přednosti. Já jsem moc ráda, že tyto ženy ke mně chodí a odcházejí spokojené. 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram