BIRKIN BAG - tajemství té nejslavnější kabelky

BIRKIN BAG - tajemství té nejslavnější kabelky

Je milovaná ženami napříč světem, ať už mají to štěstí a vlastní ji nebo o ní jen tajně sní. Kabelka Birkin kolem sebe dokázala vyvolat léty takový rozruch, že se nepopiratelně stala dominantou módního domu Hermes a všech šatníků, které ji obsahují.  

Její cena se šplhá do závratných výšek, a jak v českém seriálu Dokonalý svět poznamenala Jitka Čvančarová v roli Michelle, musíte se rozhodnout, zda si pořídíte nové auto nebo Birkinku. Měla naprostou pravdu, jelikož cena za ručně vyráběnou kabelku společnosti Hermes se odráží až od částky 250 000 Kč a jde nahoru. Záleží na použitém materiálu a zejména také na její velikosti. 

Důležitost kabelky a její značný luxus vytváří značka konceptem managementu, který okolo Birkinky vystavěla. Kabelky totiž produkuje jen v limitované sériové výrobě a donedávna na ně byl zaveden pořadník, do kterého bylo třeba se zapsat a čekat dlouhé měsíce i roky, než jste i vy mohla mít svou Birkin bag doma. Tento čekací list byl v roce 2010 zrušen a možná tím o nějakou malou část kleslo také omamné haló, které do té doby vzbuzovali sběratelé kabelek i ostatní, Birkinkou naprosto poblázněni. 

Podle některých studií je dokonce nákup Birkin bag výhodnějším krokem k investování svých peněz než nákup zlata nebo akcií. Byl proveden výzkum, který zhodnotil investice po dobu 35 let od vložení peněz a vyšlo najevo, že hodnota Birkinky vzrostla během té doby až o 500 %! A na rozdíl od zlata, jehož cena někdy stoupá a někdy klesá, hodnota Birkin bag zatím během celé své historie neklesla ani jednou. 

Takže v čem přesně tkví to neutuchající kouzlo nejdražší a nejluxusnější kabelky světa, nelze přesně říci. Pro módní dům Hermés dozajista v obrovských ziscích, pro zákaznice pak možná pro její kvalitu a neskonalou popularitu, kterou si za více jak 30 let své existence vydobyla. 

Znáte historii kabelky Hermes?

racekd.com ; businessinsider.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram