Jak se Karla Welch stala stylistkou hollywoodských celebrit

Jak se Karla Welch stala stylistkou hollywoodských celebrit

Časopis „The Hollywood Reporter“ označil Karlu Welch za nejsilnější stylistku pro rok 2017. Jistě i vás bude zajímat, jak se dostala k práci s celebritami, jako jsou Olivia Wilde, Ruth Negga, Sarah Paulson, Justin Bieber, Karlie Kloss, Camila Cabello, Kathryn Hahn, Michelle Monaghan, Katy Perry a další.

Vlastně je to jen krátký seznam těch, se kterými Welch spolupracovala. A mnozí z nich ji veřejně poděkovali za ten nejlepší módní styling v rámci mnoha oficiálních událostí. Magazín Fashionista zastihl zaneprázdněnou Welch na pár otázek…

Kdy ses začala zajímat o módu?

Jako dítě jsem nosila uniformu, což je myslím podstatný důvod pro rozvoj vlastní kreativity v rámci oblečení. Byla jsem posedlá kanadskou show s názvem „Fashion File“, kde byl Tim Blanks s opravdu vysokou módou.

Věděla jsi, že to bude ta správná kariéra pro tebe?

Myslím, že v hloubi duše jsem to asi věděla. Když jsem byla malá, vždycky jsem chtěla být módní návrhářkou, ale potkalo mě pár různých cest a nyní jsem tam, kde jsem.

Kam jsi chodila do školy?

Chodila jsem do školy v Kanadě, kde jsem se také rozhodla jít na univerzitu. O pár let později ze mě byl oficiální somelier. Takže to byla pořádná oklika od toho, kde jsem dnes.

Jak ses dostala ke stylingu?

Pomáhala jsem pár stylistům v Los Angeles. A můj manžel byl fotograf, ale ve skutečnosti se stylisty moc nepracoval. Vždy říkal „Bože, mohu to udělat lépe,“ a tak jsem začala stylizovat všechny jeho práce, až toho bylo víc a víc. Učila jsem se přímo za pochodu na místě.

Takže ses rozhodla jít na vlastní pěst?

Ano, naprosto. Měla jsem štěstí, protože jsem měla mého manžela a vždycky jsem v něj měla velkou důvěru. Navíc jsem časem získala úžasnou asistentku Ashley Sinclair, která byla zapálená do kostýmů. Spolupracovaly jsme hodně.

Jaké problémy tě na začátku potkaly?

Myslím, že nejhorší je ten nápor: Zjistit, jak pracovat s malým rozpočtem, jak uskutečnit vizi svého klienta. Ale je to jako jakákoliv jiná práce. Jen se jí naučit. Na začátku jsem dělala spoustu drobných reklamních akcí, abych vešla do povědomí. A i když nebyly okouzlující, musela jsem je dělat.

Jaké schopnosti ses naučila v potravinářském průmyslu, které se vztahují ke tvé dnešní práci?

V restauraci pracujete pod velkým tlakem, ale jde také o podnikání. Je to určitá psychologie. Není to totéž, jen říkám, že jsou tam dovednosti, které vás udělají lepším člověkem. Když plně pochopíte eleganci provozu, zjistíte, že nejste hvězdou a že před sebou máte dlouhou cestu.

Jak jsi začala budovat svou klientelu celebrit?

Pracovala jsem s mnoha hudebníky a pak jsem si pořídila kancelář v The Wall Group, kde se soustřeďuje hodně celebrit, takže se to začalo vyvíjet tímto způsobem. Vždy jsem byla otevřená svým cílům a nechala jsem věci rozvíjet tak nějak organicky, podle toho kam mě vítr zanesl.  

Jak bys odlišila svou práci od jiných stylistů celebrit?

Nevím, nechci se porovnávat s nikým jiným. Když pracujete na určité úrovni, máte všichni přístup ke stejným věcem. Pro mě je důležité to, co moji klienti potřebují a podle toho pracuji.

Máš širokou škálu klientů, jak se rozhoduješ, s kým chceš pracovat?

Jsem na luxusním místě, kde se mohu rozhodovat, s kým chci pracovat, což je úžasné. Ale teď je to spíše o tom, zda se mi někdo zdá zajímavý a jestli si myslím, že práce s ním bude zajímavá. Nemyslím na to, že je daná osoba nádherná nebo úspěšná. Zajímá mě, jestli má ráda svou práci.

Co myslíš, že je tvůj největší úspěch?

Nevím o tom, že mám svůj „největší úspěch“. Myslím, že být zaměstnaný na volné noze je dobrý výsledek. Mám ráda všechny příležitosti, které jsem dostala, například s Justinem Bieberem v rámci zájezdů a spolupráce s ním, protože je tak nebojácný, že jen myšlenka pokusit se o něco nového je vždy zábava. Každý klient přináší něco opravdu jiného. V rámci sezóny každý přinese nějaké zábavné příležitosti.

Co je na tvé práci nejlepší?

Myslím, že nejlepší část mé práce je to, že se hodně mění. Myslím, že je důležité mít rád to, co dělám, protože pracujeme opravdu dlouhé hodiny. Libí se mi práce se zajímavými lidmi, ať už jde o tisk, můj tým, o klienty nebo designéry.

A co je nejhorší?

Někdy může být právě čas to nejhorší. Mám rodinu a někdy je opravdu drsné žonglovat mezi tím vším.

Co myslíš, že lidé špatně vnímají v práci stylistů?

Lidé obvykle nemají představu o tom, kolik práce takový stylista ve skutečnosti dělá. Od prvotních schůzek, výběru oblečení, tahání kufrů, nakládání a vykládání. Je to spousta práce, myšlenek a terénního výzkumu, který pak přinese jeden jediný nápad.

Co bys poradil těm, kteří se chtějí stát stylistou celebrit?

Myslím, že nejlepší co mohou udělat, je v dnešní době to, najít si mentora a jít do toho naplno. Nebo se stát učněm. Nemyslím, že během jednoho roku budeš všechno znát a budeš schopný pracovat na vlastní pěst. Nejlepší je najít někoho, kdo tě bude učit a uvázat se k němu, než se honem hrnout do vlastního podnikání. Tak se naučíte nejvíc.

Máš nějaké své oblíbené looky?

Těch je! Milovala jsem, když byla Olivia Wilde těhotná. Myslím, že opravdu změnila těhotenskou módní hru.

Jaký je tvůj cíl v kariéře?

Bože, mohla bych odejít zítra a řekla bych, že je to skvělé. Ale nevím, že bych měla svůj nejvyšší cíl. Ráda bych se stala redaktorkou časopisu, ale mám spoustu věcí co chci dělat. Člověk nikdy neví, co bude za čas. Jsem velmi šťastný a spokojený člověk. Ráda pracuji, a to je to dobré.

fashionista.com, pinterest.com, instagram.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram