Bábovka: Tradičně netradiční moučník

Bábovka: Tradičně netradiční moučník

Bábovka. Rychlý sladký moučník, který provoní o víkendu kuchyni hned několika domácnostem. Toto sladké pečivo je oblíbené nejen díky snadné přípravě, ale také vzhledem k mnoha variantám zpracování. Největší oblibě se však těší mramorová bábovka. Dvoubarevnost baví i nás, ale s ozvláštněným přídavkem. S cuketou!

Mnoho lidí trápí potravinové intolerance spojené se špatnou funkcí trávicího ústrojí. A my na vás všechny myslíme a přinášíme vám jednoduchý zdravý recept oblíbeného moučníku. Pochutnají si na něm i ti, které netrápí žádné zdravotní problémy.  

Základem je špaldová mouka, která je lépe stravitelná s bohatým obsahem minerálů, vitamínů a trávicích enzymů. Vláčnost bábovce dodá cuketa, blahodárná pro naše zdraví. Pozitivně působí na stres, hojí střevní záněty, pročišťuje ledviny či bojuje proti zavodnění.

Vyndejte formu, jdeme na to!

Budete potřebovat:

- trošku tuku na vymazání formy
- 3 šťastná vejce
- 1 hrnek třtinového cukru
- ¼ hrnku slunečnicového/kokosového oleje za studena lisovaného
- 1 skořicový cukr
- cca 2 hrnky špaldové mouky
- ½ hrnku bezlaktózového mléka
- 1 cuketu
- ½ hrnku mletých ořechů
- 1 kypřicí prášek bez lepku
- špetku soli
- 2 – 3 PL karobu či BIO nepraženého kakaa

Jak na to?

Vymažte si formu na bábovku tukem a vyklepte moukou. Oddělte si žloutky od bílků a poté žloutky spolu s třtinovým cukrem, olejem a skořicovým cukrem vyšlehejte do pěny. Postupně přidáme polovinu množství mouky spolu s polovinou mléka a opět vyšleháme. Přidáme zbytek a opět promícháme. Do směsi dáme nastrouhanou cuketu nahrubo a mleté oříšky. Těsto promícháme, přidáme špetku soli a kypřicí prášek. Nakonec si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a opatrně do těsta vpracujeme.

Od těsta si oddělíme přibližně hrníček směsi a přidáme kakao či karob. Těsto opatrně přelijeme do formy zhruba do poloviny, poté přidáme těsto s kakaem a dolijeme směsí bez kakaa. Bábovku vložíme do předehřáté trouby na 175 °C a pečeme přibližně 35 minut. Poté snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě 10 minut. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí a zdravý delikátní moučník je na světě.

Zdroj: instagram @zanetapodlahova; pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram