Barvení vlasů - jak na barvu snů

Barvení vlasů - jak na barvu snů

 Přírodní barvení zatím není tak rozšířené jako ostatní biokosmetika nebo třeba přírodní šampony na vlasy. Poradíme vám jak na to. 

Jak začít s přírodním barvením

Co si představíte, když se řekne přírodní barvení? Henna? Hennová barva? Bylinky? Nebo ekoblázen? Přírodní barvení zatím není tak rozšířené jako ostatní biokosmetika nebo třeba přírodní šampony na vlasy. Na první pohled se to může zdát složité a výsledek barvení nejistý. Ale je to jen o zvyku. Pokud jste se nikdy nebarvila sama, začátek může být složitější, ale jestli se běžně barvíte chemickými barvami, přechod nebude problém.

Nejstarším 100% přírodním barvivem je henna (Lawsonia inermis). A najdete ji téměř ve všech přírodních (hennových) barvách. Nejenže barví vlasy, ona o ně zároveň pečuje.

Díky kterým účinkům je henna tak oblíbená?

Regeneruje a posiluje vlasy
Podporuje prokrvení pokožky
Obsahuje přírodní UV filtr
Odstraňuje lupy
Zabraňuje nadměrnému maštění pokožky
Zabraňuje lámání a třepení vlasů

Chemické barvy vs. henna

Běžné chemické barvy obarví vlas tak, že naruší jeho strukturu, proniknou do něj a změní jeho barvu. Hennu si můžete představit jako nátěr – každý vlas obalí do své ochranné vrstvy. Její zbarvení je původně průsvitné. Tím, že reaguje s vaší přirozenou barvou vlasů vytvoří nový, krásný a lesklý odstín. Vlasy obarvené hennou vypadají, jako by přesně takové vyrostly. Henna chytá do měděna, červena nebo hněda. Na světlých vlasech sytě září, tmavě hnědé a černé vlasy získají měděný odlesk na sluníčku. A vždy vlasy ztmavuje.

Velký výběr přírodních barev najdete na Ladybio.cz

 

Hennová barva není henna – víte to?

Hennové barvy jsou ostatní přírodní barvy, které obsahují i jiné přísady než hennu. Míchají se s různými bylinkami, díky kterým vytvoří nádhernou paletu barev. Nesmí obsahovat žádné toxické sloučeniny, metalické soli ani chemická barviva. Podívejte se, jak nakupovat přírodní barvy a nenechat se napálit.

Nejčastějšími ingrediencemi přírodních barev je indigo a cassie. Indigo je rostlina, která obsahuje modrou molekulu barviva. A je dobré si na ni dávat pozor při přechodu z chemického barvení. Právě tato potvůrka může reagovat s chemií do zelena. Cassie (tzv. bezbarvá henna) se používá při regeneraci vlasů. Na rozdíl od indiga přechodu na přírodní barvení pomáhá.

Můžete se doma mořit mícháním jednotlivých přísad a bylinek – nebo se spolehnout na Cosmetikabio, první a jedinou českou značku přírodních barev, která je vyráběná dle certifikací Standard Ecocert, certifikací od CEZu a s označením Vegan od Vegan Society.

Na co dát poprvé pozor

Pokud jste si nikdy vlasy nebarvila a začínáte právě s hennovými barvami, nemusíte se obávat. Při přechodu z chemického barvení vás čeká o něco delší cesta – ale žádný strach, i tak to zvládnete. Neplechu může dělat indigo – to reaguje právě s chemií a může chytat do zelena. Proto se nejdříve barvěte těmi barvami, které indigo neobsahují. Pokud chcete mít jistotu, naneste trošku hennové barvy na 1 spodní pramen vlasů – uvidíte, jak vám barva chytne.

Máte barvu bez indiga a jak na to barvení? Vrhněte se na tzv. dvoufázové barvení. Nejdříve 3× nanesete čistou cassii, a teprve pak hennu nebo hennovou barvu. Tak zajistíte, že vám barva chytne správně.

Jak mít odstín do červena?

Barvení krok za krokem

Vlasy umyjte šamponem bez silikonů. Hennu/hennovou barvu nanášejte na osušené, vlhké vlasy.  
Hennový prášek smíchejte s horkou vodou podle návodu. Většinou stačí 25 g pro kratší vlasy, 50 g pro středně dlouhé a dlouhé vlasy.
Měla by vzniknout zelená směs, která je hustá tak akorát – neměla by z vlasů stékat. Aby barva lépe chytala, můžete ji nechat odstát přes noc v pokojové teplotě.
Linii vlasů okolo obličeje si namažte mastnějším krémem – aby vám z těchto míst šla barva po nabarvení pěkně smýt.
Nasaďte si rukavice a směs postupně vmasírujte po celé hlavě – dávejte pozor, abyste ji nanesli úplně všude. Vmasírujte ji i do pokožky.
Hlavu zabalte do igelitu a nechte barvu působit minimálně hodinu – můžete ji však nechat tak dlouho, jak budete chtít. Klidně po celou noc nebo 24 hodin.
Poté ji smyjte (nepoužívejte šampon), vlasy vysušte.
Henna/hennová barva i nadále oxiduje. Než se odstín ustálí, trvá to až 3 dny – do té doby může barva ztmavnout.
Po 3 dnech je odstín finální a vy se můžete pochválit – zvládli jste to. 

Jednoduchý návod pro rychlíky

Smíchat barvu, napatlat, nechat působit a smýt. My, holky z Ladybio, doporučujeme udělat z barvení rituál. Udělejte si čas jen pro sebe a když barva působí, dejte si mezitím vanu nebo masku na obličej. Jen odpočívejte.

Na přírodním barvení opravdu není nic složitého. Zvlášť pokud jste na barvení vlasů profík. Výsledný odstín nejde odhadnout na 100 %. Vždy záleží na původní barvě vlasů. Ale není právě v tom ta přirozená krása?

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram