Boty na hory - tradice a moderna

Boty na hory - tradice a moderna

Treková obuv urazila od počátků horolezectví dlouhou cestu. Špičkové outdoorové značky dnes nabízejí boty připomínající klasické modely z doby před půl stoletím i futuristické designy, které se vyrovnají moderní sportovní obuvi. Jsou však rozdíly v tomto typu obuvi skutečně tak významné?

 

Jaké jsou nejlepší boty na hory?

Nejlepší, tj. nejlehčí, nejlépe chránící před deštěm, poskytující nejlepší tlumení? Faktorů, které ovlivňují, která bota je nejlepší, je nespočet. Je tu však jeden klíčový prvek - pohodlí. Bez něj nám ani ty nejmodernější boty jsou k ničemu. Pouze pohodlná obuv nám udělá radost při dlouhých hodinách pěší turistiky. Pokud však bota tlačí na kotníku nebo drhne o patu, může se požitek z boty rychle vytratit. Proto se vyplatí věnovat výběru správných trekových bot trochu více času. Šanci, že si hned napoprvé vyberete tu správnou obuv, jistě zvýšíte, když si vyberete z těch nejrenomovanějších značek, které jsou k dispozici například v internetovém obchodě 8a.cz.

Moderní trekové boty a turistické boty

V dnešní době si mnoho firem zakládá na moderním designu a materiálech. Výsledkem jsou trekové boty, které si často vypůjčují mnoho prvků přímo ze sportovní obuvi. Na rozdíl od těchto konstrukcí však mají další výztuhy a zpevnění, díky nimž jsou ideální i pro horské stezky. Lehké syntetické materiály jsou často spojovány svařováním nebo lepením namísto použití klasických švů. Pro zajištění voděodolnosti se používají nepromokavé membrány, obvykle GORE-TEX®. Skvělým příkladem tohoto typu obuvi jsou boty Salomon dámské a pánské. Modely tohoto výrobce sahají od trekové obuvi s trochu větší tuhostí až po lehké turistické boty na jednodušší trasy. Tento typ obuvi nabízí i řada dalších výrobců, například Salewa, Scarpa a Montura.

Zdroj: Salomon



Klasické pohorky

Mnoho lidí však dává přednost klasické trekové obuvi. Tím máme na mysli vysoké trekové boty, jejichž svršek je celý vyroben z pevné kůže. Takové modely často nemají membránu a podrážka je spojena se svrškem tradičními švy. Takové modely lze stále najít například v nabídce italské značky Zamberlan. Příznivci tohoto typu řešení je chválí pro jejich ideální přizpůsobení tvaru nohy a pro jejich velmi vysokou odolnost, samozřejmě za předpokladu, že se o takovou obuv řádně staráme. Moderní řešení se však nevyhýbají ani tomuto typu obuvi a v současné době je většina modelů dostupných na trhu i přes svůj klasický vzhled podpořena moderními nepromokavými membránami nebo moderními podrážkami Vibram. Klasická i moderní špičková treková obuv se skvěle hodí na expedice a túry. Nejlepší trekové boty by však měly poskytovat především vysokou úroveň pohodlí.

Zdroj: Zamberlan

 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram