Česká olympijská kolekce budí rozpaky široké veřejnosti

Česká olympijská kolekce budí rozpaky široké veřejnosti

Nová česká olympijská kolekce je unikátní tradičním modrotiskem i prvky tradičních českých a moravských krojů. Po zveřejnění kolekce však veřejnost ovládly smíšené pocity. Proto jsme se zeptali na názor právě vás.

Zdroj:se svolením  OLYMP CENTRUM SPORTU MINISTERSTVA VNITRA

Autorkou kolekce na Letní olympijské hry v Tokiu je oděvní designérka a ilustrátorka Zuzana Osako. Ta usilovala především o propojení českého lidového oděvu s moderními střihy. I to je součást japonské módní kultury, ve které se návrhářka pohybuje. Český kroj pro slavnostní zahájení olympijských her je částečně vytvořen tradiční technikou modrotisku, má spojující prvek v barvách české trikolory a dva praktické doplňky v podobě vějíře a tašky.

Zdroj: se svolením OLYMP CENTRUM SPORTU MINISTERSTVA VNITRA

Modrotisk je totiž tradiční technikou právě v Japonsku. Použitým materiálem je jemná bavlna - podle vyjádření sportovců je oblečení maximálně příjemné. Největší změnou oproti ostatním kolekcím je především to, že kolekce není příliš sportovní - kroje jsou sice tradiční, ale ne jako úbor pro Olympijské hry.

Zdroj:se svolením  OLYMP CENTRUM SPORTU MINISTERSTVA VNITRA

Olympijská kolekce je způsob, jak zaujmout hned na začátku Olympijských her. Do poslední chvíle bylo zveřejnění české olympijské kolekce velké tajemství. Jeho odhalení se ale spíše než s nadšením setkalo se smíšenými pocity. Konečně národ se rozdělil na dvě poloviny - někdo oslavuje kolekci jako návrat k tradicím, někdo se jí naopak pro její venkovský vzhled vysmívá. A tak jsme i my vyrazili do ulic, abychom se vás zeptali na váš názor. 

"Osobně kolekci považuji za velmi povedenou. Je důkazem, že naši módní návrháři patří mezi světovou špičku. Naše kolekce je originální, vkusná, pohledná, příjemná, a to říkám ačkoli jsem ji na sobě neměl, je to můj osobní názor. Ale myslím si, že i ti sportovci, kteří ji budou na sobě mít nejen během zahajovacího ceremoniálu, se v ní budou cítit dobře. Když si vzpomenu na minulost našich sportovních kolekcí, tak například v roce 2012 v Londýně byla kolekce také skvělá, vzpomeňme si například na gumáky, které ohromily celý sportovní svět. Pokud bych byl já sám tedy sportovcem, který by měl tu čest závodit na olympijských hrách, tak bych si ji na sebe mile rád oblékl," říká sportovní redaktor  z Olomoucka Petr Komárek.

"Upřímně, kdybych měl v tomto oblečení nastoupit přede všemi jako sportovec, který se kvalifikoval na Olympiádu, tak bych raději odstoupil," pousmívá se nad kolekcí Radek Dvořák z Bystročic.

"V otázce názoru na naši letošní olympijskou kolekci mám vcelku smíšené pocity. Líbí se mi nápad, jak propojit českou a japonskou kulturu pomocí oděvu, idea je to stoprocentně geniální. Nicméně, přestože se považuji za vlastence, celkový dojem z této kolekce ala české kroje se mi na pohled nelíbí. Barvy jsou super, ale motivy a střihy vůbec nelahodí mému oku," míní studentka Patricie Roušová z Brna.

"Nová kolekce českého olympijského týmu se mi moc líbí. Je tradiční, až bych řekl vesnická. Myslím, že bude skvěle reprezentovat naše kulturní bohatství, která je v zemi vycházejícího slunce zatím neznámá," říká živnostník David Vančík z Prostějova.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram