Český režisér a umělec Jakub Jahn odstartoval svou výstavu snů

Český režisér a umělec Jakub Jahn odstartoval svou výstavu snů

Výstava s názvem SWEET DREAMS přináší nahlédnutí do zákulisí české módní scény. Není to však jen móda, kterou chce umělec divákům představit.  

JAKUB JAHN

Jakub Jahn je umělec „na volné noze“ a filmař, který ve své tvorbě jedinečně propojuje různé stylistické a žánrové přístupy. Zaměřuje se především na projekty, které zkoumají univerzum současného umění a módy. Mezi jeho klienty a partnery patří významní čeští návrháři Liběna Rochová, ODIVI.  Značky Blažek, MBPFW, Preciosa. Podstatnou součástí jeho práce jsou videoinstalace a jiné nestandardní videoprojekce v prostoru.

85 grafický listů, které vznikly otiskem jednotlivých „okének filmů“ natočených během uplynulých ročníků Mercedes-Benz Prague Fashion Week jsou k vidění až do 30. března v Galerii Českých center v Praze.

Možnost natáčet během pražského týdne módy posunula umělce a filmaře Jakuba Jahna o další krok kupředu. Díky tomu se svým týmem od roku 2012 dokumentoval zákulisí největší módní akce v Česku a na Slovensku. Z těchto videí pak vznikla kombinace dokumentárních a stylizovaných záběrů odrážející atmosféru MBPFW.

„Každý z vystavených obrazů je fragmentem mnohem většího příběhu, který se odehrává v několika rovinách a zpráva o podobě české oděvní scény je pouze jednou z nich. Nenechte se mýlit, SWEET DREAMS není výstavou o módě, je to velmi soustředěný pokus proniknout k podstatě krásy a obrazu,” říká autor výstavy.

Původní HD rozlišení záběrů se kvůli výstavě překomponovalo do čtvercového formátu a atmosféra fotografií se výrazně proměnila díky masivní postprodukci, která do obrazů přidala výrazné zrno, světelné artefakty a další “chyby”, které jsou typické pro analogovou fotografii. Divák je tak postaven na hranici několika uměleckých disciplín, organicky prostupujících se navzájem - video, fotografie a grafika se prolínají v každém z vystavených obrazů.

czechcentres.cz

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram