Co je dobré vědět o přírodní kosmetice

Co je dobré vědět o přírodní kosmetice

Doby, kdy jsme ignorovali etikety na kosmetických produktech jsou naštěstí pryč. Co je dobré vědět a proč někteří tvrdí, že jde pouze o marketingový tah?

Kvalitní přírodní kosmetika by měla být vyrobena především z přírodních složek. Měly by se zde objevit nějaké vitamíny, hydratační látky, oleje, popřípadě antioxidanty. Neměla by naopak obsahovat silikony, látky z ropy, chemická barviva a konzervační látky. Přírodní kosmetika by správně neměla být testována na zvířatech.

Jde o marketing

Z části určitě ano. Vznikla na trhu příležitost, jak přilákat nové zákazníky na pojmy „bio, eko, vegan nebo organic". Není všechno zlato co se třpytí, a i zde musíme být ostražití a vědět, co si vlastně kupujeme. Přírodní kosmetika by měla jít ruku v ruce i se šetrnějším balením a nezanechávat přílišnou stopu v přírodě.

Buďme trochu konkrétní

Látky, které by neměly v přírodní kosmetice co pohledávat, jsou především sulfáty, syntetické parfémy, silikony, parabeny a potravinářská barviva. Názvy vám možná naznačí, že dvakrát přírodně neznějí. Sulfáty způsobují vysušování pleti a mohou poškodit kůži v hlubších vrstvách. Parfemace v přípravku možná krásně voní, ale prospěšná tělu určitě není. Silikony se do kosmetiky přidávají hlavně kvůli skvělému pocitu hebkosti. Kůže si se silikony moc neporadí, z čehož později vznikají kožní problémy. Parabeny mají dva úhly pohledu, někdo tvrdí, že jsou antibakteriální a zajišťují delší životnost produktu, ale také vyvolávají silné alergie.

Na každého působí kosmetika jinak a je potřeba naslouchat svému tělu a dát mu to, co potřebuje. Někdo může mít na krém agresivní alergickou reakci, zatímco jiný bude bez problémů. Negativní účinky se mohou projevit až během času, ale to už bude pozdě. Trh s kvalitní přírodní kosmetikou je bohatý, tak vybírejte, ale obezřetně.

Zdroj foto: Pexels.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram