Co milujeme na nesmrtelné módě 80. let?

Co milujeme na nesmrtelné módě 80. let?

Osmdesátá léta se lecčím zapsala do módních dějin a návrháři se touto dekádou dodnes s oblibou inspirují. Jaké byly největší trendy právě těchto extravagantních let? 

Výstřední a okázalé osmdesátky byly doba, kdy chtěl každý vybočit z davu. Lidé cítili, že je téměř nutné sebevyjádření, ať již pomocí chování nebo oblékání. Byla to doba, kdy se nosily pilotky, plíšňáče, nabírané rukávy, hluboké výstřihy, barevné legíny či minisukně. A ač se může zdát, že se móda nevrací ale neustále se mění, opak je pravdou. Osmdesátá léta zažívají v módním průmyslu silný návrat v podobě lepšího a inovativnějšího provedení. Podlehli jste některým 80's trendům i vy?

Džínovina

Denim byl jedním z nejzákladnějších materiálů té doby. Téměř každý vlastnil lacláče, džínovou bundu s nášivkami i bez nich, overaly, mrkváče nebo šaty. Džínovina spolu s množstvím módních doplňků tvořila jeden z největších trendů té doby. Módní návrháři jako Oscar de la Renta či Tom Ford se tomuto trendu nebrání ani v dnešní době a nadšeně ho používají v nových kolekcích.

Maxi náušnice

Extravagantní a abnormálně veliké náušnice s různými motivy a vzory byly hitem číslo jedna. Nejdůležitější bylo upoutat jimi pozornost. Proto se nikdy nešetřilo velikostí ani barevným provedením. Pokud i vy toužíte být nepřehlédnutelná, s výraznými náušnicemi toho docílíte.

Ramenní vycpávky

Začátkem 80. let 20. století došlo u žen k obnovení zájmu o silnou ženskou siluetu. Napěchované ramenní vycpávky v kontrastu s úzkým pasem budily dojem přesýpacích hodin. Vycpávky se staly natolik populární, že je nosily téměř všechny ženy včetně princezny Diany či britské političky Margaret Thatcher. V nynější době zažívají opět enormní úspěch a módní domy jako Balmain, Saint Laurent, Celine či Lanvin je hrdě předvádějí ve svých kolekcích.

Zvířecí vzory a potisky

Zvířecí vzory byly během osmdesátek k vidění téměř všude - jak na módních přehlídkách, tak i na ulicích. Lidé nosili různé potisky - zebří, leopardí, hadí i tygří, které kombinovali mezi sebou. V roce 2018 slaví zvířecí vzory enormní úspěch na poli módy. Návrháři experimentují se střihy a přinášejí nové pojetí tohoto typicky šedesátkového a posléze i osmdesátkového trendu. 

Nepřehlédnutelné pásky

Pásky s nadměrně velkou sponou úzce sepnuté v pase, aby tvořily co nejužší pas, byly velmi oblíbené. Nezáleželo na tom, jakou mají barvu, ani z jakého materiálu jsou vyrobeny. Nejdůležitější bylo, aby vytvářely vosí pas. I letos slaví úspěch zdobené pásky, které můžete nosit přes sako, kabát, košili či svetry. Fantazii se meze nekladou.

Sportovní móda

V 80. letech jako kdyby se roztrhl pytel se sportovní módou. Zvláště po úspěchu filmů Flashdance či Hříšný tanec. Kromě toho, videa, kde herečka Jane Fonda cvičí aerobik, se stala natolik populární, že téměř všichni se chtěli kromě cvičení aerobiku oblékat stejně, jako právě Fonda. Neonové legíny, návleky na nohy, barevné čelenky či body s volánky - to byl jen zlomek toho, co lidé nosili. Je pravda, že v dnešní době už sportovní móda není o křiklavých barvách, ale spíše o těch neutrálních. Proto můžeme na tyto oděvy z 80. let jen nostalgicky vzpomínat, či se jim zasmát. 

HarpersBazaar.com, Cheatsheet.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram