Designérka šije korzety z historických gobelínů

Designérka šije korzety z historických gobelínů

Designérka Kirstin Mallison se rozhodla chytit celosvětového návratu retro korzetů do módy. Její design je speciální v tom, že k němu využívá inspiraci z opravdu dávné historie. Pro někoho trochu moc, pro někoho úžasný originál, a co na historické korzety řeknete vy?

Na unikátní práci mladé designérky upozornil tento týden magazín Vogue. Kirstin Mallison se v běžném životě živí sice designem, ale takovým, který má s módou málo společného. Vytváří totiž vzory pro okenní závěsy na míru pro jednu americkou firmu. Při tom pracuje s tvrdými látkami a gobelíny. S nimi pracuje i při svém koníčku. Kristin totiž šije unikátní korzety z gobelínů, goblénů, teppichů a dalších látek určených k čalounění. Unikátní je jejich design, který je vždy spíše historicky laděn, čímž jsou tyto korzety jedinečné svého druhu na světě.

A o jaké historické motivy se vlastně jedná? Kirstin si oblíbila především romantické obrazy 18.století a 19. století - obrazy párů na procházce, obrazy matky a dítěte atd. Mezi její tvorbou však najdete i modernější vzory, například čistě květovaný korzet, který se hodí k nadcházející sezóně jara a léta. Problémy však návrhářku neminuly - není totiž lehké sehnat tuto látku v té kvalitě a s tím designem, který zrovna potřebujete. Proto se návrhářka rozhodla, že korzety bude dávat dohromady z několika různých látek, tím se její výtvory staly ještě originálnější.

Korzety však zatím můžete zakoupit na jediném místě, a to je umělecký obchůdek, který je zároveň kavárničkou v New Yorku Café Forgot, kde je tvorba Kirstin Mallison k dostání. Na Instagramu návrhářky se však objevují zprávy, že je možné, že se spustí i online prodej, přece jen není kam spěchat, látka totiž na rozdíl od ostatních textilií, běžně používaných v módním průmyslu, vydrží mnoho let.

"2 roky již pracuji v interiérovém designu a tyto látky, které jsou běžně používány na design věcí, by měly vydržet dlouho. Na rozdíl od normální módy totiž domácí čalounění vydrží více než 30 let, " řekla magazínu Vogue Kirstin Mallison.

Korzety jsou rozhodně tou správnou cestou, kde se mladá umělkyně může realizovat. V prozatímních týdnech módy, které jsme mohli ještě před vypuknutím světové pandemie koronaviru vidět, jsme mohli zřít hned několik krásných korzetů například v kolekcích Balmaina, Louis Vuittona nebo Armaniho. Navíc podle módních specialistů se díky kauzám jako Metoo snaží i móda znovu identifikovat ženy jako bytosti. A znáte snad něco více ženského v módě, než je korzet?

Vogue; foto: @kristinmallison

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram