Designový speciál: Čím si usnadnit život v kuchyni

Designový speciál: Čím si usnadnit život v kuchyni

Napadlo vás někdy, kolik času trávíme každý den v kuchyni? Právě proto bychom se v ní měli cítit dobře. Jak si poradit s malým prostorem a co vám v kuchyni usnadní život?

zdroj: Absolut-Design / Kateřina Šindelářová

I přesto, že z půldorysu domu vychází na kuchyň velmi málo místa, je možné zde vytvořit krásný a praktický prostor. Znovu jsme se zeptali interiérové designérky Kateřiny Šindelářové ze společnosti Absolut-Design s.r.o., jak na to.

Kuchyň můžete opticky zvětšit

„Pokuste se propojit prostor kuchyně s obývacím pokojem. Použijte jednotné materiály, například na podlaze. Prostor dřezu využijte i pro pracovní plochu pomocí speciálních doplňků pro dřezy,“ radí Kateřina a dodává, abyste všechny spotřebiče zabudovali do nábytku kuchyně, která díky tomu bude vypadat opticky větší než například se samostatně stojící ledničkou. „Také se snažte používat světlé materiály.“

zdroj: Absolut-Design / Kateřina Šindelářová

Soustřeďte se na kvalitní dispoziční prostor

Usnadnit si život u vaření či pečení můžete tím, že budete na začátku pořádně plánovat, díky tomu vám vznikne prostor s kvalitním dispozičním uspořádáním, které vychází z možností dané místnosti.„To znamená rozmístění hlavních funkcí – vaření, mytí, plochy na přípravu, úložné prostory – v logických návaznostech a správných rozměrech. V tomto ohledu obecně platí zásada, která doporučuje u standardní kuchyně uspořádat jednotlivé funkční celky tak, aby mezi nimi byla co největší souvislá pracovní plocha. To znamená např. u linky v délce kolem 3 metrů umístit vaření na jednu stranu a mytí na druhou. Je rozhodně lepší mít jednu celistvou plochu šíře 120 cm než dvě po 60 cm."

zdroj: Absolut-Design / Kateřina Šindelářová

Bary a ostrůvky jako dělící prostor

Ještě před pár lety bychom mohli bary a ostrůvky řadit mezi super modernu, zatímco dnes už jsou běžným standardem, který si oblíbilo statisíce domácností.

„Ostrůvkovou kuchyni si můžete dovolit v prostoru, který je velký minimálně 20m²,“ radí Kateřina Šindelářová.„Kuchyňský ostrůvek může být i ideálním dělícím prvkem mezi obývacím pokojem a kuchyní. Může fungovat z jedné strany jako bar a z druhé strany jako kuchyňský prostor.“ Ostrůvek může sloužit jako pracovní prostor na mytí nádobí, na vaření, odkládání, ale také na přípravu potravin.

zdroj: Absolut-Design / Kateřina Šindelářová

Jak zvolit vhodné barvy a materiály

Barva kuchyňské linky může prostor opticky zmenšit, nebo také naopak. „Tmavá kuchyně bude působit vždy luxusněji, ale také na ni bude oproti světlé kuchyňské lince vidět více nepořádek. Tmavá kuchyně stejně jako tmavé barvy obecně budou opticky zmenšovat prostor. Světlá kuchyně zase působí více sterilně,“ doplňuje Kateřina Šindelářová.

Jak je to ale s barvami v kuchyni všeobecně? „V případě barev v kuchyni jsem velmi monochromatická a konzervativní. Myslím si, že moje poznávací znamení je právě monochromatičnost, používání tří barev maximálně a většinou kombinace bílé, šedé a taupe. Spíše bych poukázala na typy materiálů. Obecně bych řekla, že materiály použité v kuchyni musí být hodně odolné zejména proti poškrábání, odření atd. Ostatní už je otázkou vkusu a celkové barevnosti prostoru,“ zakončuje téma kuchyně designérka Šindelářová.

zdroj: Absolut-Design / Kateřina Šindelářová

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram