Designový speciál: Proměna obýváku v pár krocích

Designový speciál: Proměna obýváku v pár krocích

Jestli vám v těchto dnech zbývá trochu času navíc, můžete ho investovat do úprav interiéru. Jak na to, jsme se zeptali interiérové designérky Kateřiny Šindelářové.

Obývací pokoj je obvykle místností, kde trávíme s rodinou nejvíce času. Je to místo pro relax, setkávání s přáteli i prostor, kde si můžeme zahrát společenské hry nebo jen tak číst knížku. Co by tedy mělo být prvním krokem, když se rozhodnu pro změnu obývacího pokoje?

U každé proměny je vždy nejdůležitější určení dispozičního řešení nábytku, který prostor bude obsahovat. Dalším krokem je barevné řešení prostoru, určení celkového barevného konceptu a materiálového řešení plus výběr stylu jednotlivých prvků interiéru,“ říká designérka Kateřina Šindelářová ze společnosti Absolut Design.

Na celkový výsledek změny obývacího pokoje má často největší efekt výměna sedací soupravy. Nehledejte však trendy v kožených sedačkách, ty už jsou pár let překonány mnohem praktičtějším stylem.

„Trendy jsou spíše v materiálech a celkovém designu, než ve velikosti a tvaru. Tvar se vždy podřizuje velikosti prostoru a využití sedací soupravy. Trendem jsou nyní jemné a elegantní linie, spíše světlejší odstíny šedé a krémové, důležitost je soustředěna na praktičnost materiálů. Vládnou látky oproti kůži, která byla velmi vyhledávanou v minulých letech. Tvarově spíše oblé tvary evokující futurismus,“ radí Kateřina Šindelářová.

Velkou roli také hraje osvětlení, kterého je na dnešním trhnu nepřeberné množství. Jak vybrat prakticky i designově nejlépe?

„Jsem spíše zastáncem bodového osvětlení, podsvícených částí stropů led páskou, které se dají regulovat. Dominanci lustru spíše doporučuji nad jídelním stolem.“

Svou pozornost si žádá i konferenční stůl, který by měl společně se sedačkou ladit, důležitý je tvar, velikost a materiál.

Velmi moderní jsou kovové stolky, které lze skvěle kombinovat se dřevem, sklem i moderními materiály, jako jsou plasty nebo lamina s vysokým leskem atd.,“ doplňuje Kateřina, která dále rozvíjí myšlenku kusových koberců pod sedačku či konferenční stůl.„Kusový koberec pod sedací soupravou je pro mě v mých návrzích skoro nutností. Koberce bych rozdělila na dvě důležité skupiny. Přírodní a syntetické. Přírodní materiály jsou měkčí, dražší a hůře se čistí. Syntetické jsou levnější, dobře se udržují v čistotě a jsou stálobarevné. Podstatou koberců bylo dříve tlumení zvuku, ale dnes je to hlavně designový doplněk. Nejluxusnější koberce jsou ze syntetických vláken, jako je viskóza, která je lesklá a měkká, působí jako hedvábí a vypadá velice luxusně.“

A jak je to s doplňky v obývacím pokoji? Rozhodně nemáme na mysli desítky keramických hrnečků a váziček, ale jemné a spíše minimalisticky laděné doplňky, které nám přirozeně zalijí místnost teplem a životem. Což potvrzuje i designérka Šindelářová: „Miluji doplňky... dělají domov domovem. Řídím se vždy pravidlem ´tří´ tzv. seskupovat vždy tři objekty k sobě. Dynamiku do interiéru dostanete seskupením doplňků v různých výškách. Svíčky a květiny vnesou do interiéru něžnost, jemnou barevnost a eleganci. Knihy položené na konferenčním stole nebo lakovaném dekorativním táce doplňte oblými tvary váz, těžítek nebo svíček."

Na závěr jsme Kateřinu poprosili o radu navíc, co je při redesignu obývacího pokoje zejména důležité.

„Osvětlení je pro mě vždy jedna z nejdůležitějších věcí při návrhu, ať jde o redesign nebo nový prostor. Dobře nasvětlený prostor dá interiéru další, nepopsatelný rozměr. Vytvoří atmosféru, která může ovlivnit a často opravdu ovlivní vaši náladu a celkový dojem. Stejně tak je pro mě důležitá celková barevnost, harmonie, která bude vyzařovat z interiéru a prostoru, ve kterém budete trávit svůj čas.“

foto: @absolutdesign.cz / instagram.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram