DISKIT – Klášter uprostřed Himálaje

DISKIT – Klášter uprostřed Himálaje

Severní Indie a zvláště pak Klášter uprostřed Himaláje je místem, které učarovalo dobrovolníkům z organizace MOST ProTibet, kteří zde poslední roky pravidelně tráví své léto. Ne však proto, aby si tady užívali dovolenou.

Severní Indie. Místo, kde poslední roky pravidelně trávíme léto. V organizaci MOST ProTibet pomáháme tibetským dětem, seniorům, malým mnichům, mniškám a nomádům a každý rok se za nimi pravidelně vypravujeme. Nyní naše kroky míří do oblasti mezi Čínou a Pákistánem, k perle údolí Nubra, malebnému klášteru Diskit, kde žijí malí mníšci zapojení do projektu Adopce ProTibet.

Před cestou nás čekají dva klíčové úkoly. Vyřídit speciální povolení a sehnat schopného řidiče. Po pár hodinách si tyto úkoly označujeme jako splněné a můžeme tak vyrazit na několikahodinovou cestu. Silnice nás vede do hor, kde v serpentinách stoupáme do himálajských kopců směrem k údolí Nubra. Na cestě nás čeká jedno světové prvenství. Musíme překonat jeden z nejvyšších průsmyků světa, který se dá autem nebo na motorce přejet – Khardung La ve výšce přes 5300 m. n. m. A pak už sjíždíme do údolí Nubra.

Klášter Diskit v projektu Adopce ProTibet

Po pěti hodinách jízdy jsme v cíli. Vítá nás Diskit a spolu s ním obrovská socha Buddhy, která spolu s klášterem dominuje celému údolí. Klášter byl založen roku 1463 v nadmořské výšce 3 600 m. n. m. ve státě Džammú a Kašmír u pákistánských hranic.

 

Diskit není jen klášter, ale také klášterní škola pro malé mníšky. Provoz této školy je jen z malé části financován indickou vládou a za pomoci vesničanů, ale další chybějící prostředky si musí zajistit klášter sám. Proto jsme se rozhodli této škole dlouhodobě pomáhat. Naše pomoc spočívá v projektu Adopce ProTibet. Do projektu Adopce ProTibet jsou zapojeni malí mníšci z klášterní školy, kteří díky českým dárcům mají šanci na kvalitní vzdělání. Adoptivním rodičům dáváme možnost mníškům psát dopisy a posílat drobné dárky. Zároveň s dopisy a dárky jim předáváme i jejich fotky z minulého roku. Jsme přítomni jejich bezprostředních reakcí. Navzájem si ukazují fotky a dopisy a sdílí se všemi v okolí svoji radost.