Do Milána vtrhli hippies a potomci květinových dětí v jarní kolekci Alberta Ferretti 2020

Do Milána vtrhli hippies a potomci květinových dětí v jarní kolekci Alberta Ferretti 2020

Alberta Ferretti se v jarní a letní kolekci 2020 navrací ke kořenům retra, ale rozhodně ne klasicky, jako to dělá většina návrhářů v posledních letech. Ferretti si pro inspiraci vybrala jedno z nejnáročnějších období - hnutí hippies a květinových dětí.

Make love, not war

Návštěvníky módního týdnu v Miláně čekal návrat z minulosti. Ne, že by cestovali někam daleko, návrhářka Albera Ferretti si pro svou inspiraci vybrala období květinových dětí a hnutí tzv. hippies. Jak známo, bylo to hnutí, které vzniklo jako odpor mladých lidí proti válce. Milovali jeany, rock'n'roll a všechno barevné. Barvy, které by si tehdejší hipíci určitě zamilovali, byly hlavními průvodci jarní a letní kolekce Alberty Ferretti. Kromě klasické hnědé nechyběly ani zelená, béžová, karamelová či okrová.

Pas hraje prim

Návrhářka si pohrála především s pasem outfitů. Móda květinových dětí je známá především lehkostí a volností, oblíbené v těchto letech tak byly například klasické "zvonáče", visící rukávy či boho šaty. A přesně to přenesla do své nejnovější kolekce i návrhářka Alberta Ferretti. Prvky se však snažila přenést do moderní podoby, a tak některé hippies kalhoty spojila s příčně pruhovanou košilí pro pracovní den. Naopak moderní kalhoty s vysokým pasem spojila návrhářka s hippies vzdušnými a barevnými blůzkami. Jakákoli kombinace však zdůrazňovala jediné - pas. Outfity jsou tak nahoře volné a dole zúžené, či naopak.

Kleopatřina náušnice

Návrhářka neopomenula ani doplňky. Identický prvek provázející kolekcí byly náušnice. Přesněji řečeno jedna. Návrhářka totiž k některým otfitů přidala nádhernou kruhovou náušnici s ornamenty do jednoho ucha. Jedná se snad o nový trend? To ukážou následující měsíce. Kromě tohoto doplňku okrašlovaly kolekci barevné kabelky a kožené náhrdelníky. V tomto se návrhářka opět inspirovala u květinových dětí.

Sandálky nechte v botníku

Nedílnou součástí kolekce jsou také boty. A očividně letní sandálky se znovu vracejí i v sezóně 2020. Páskové sandálky jsou vlastně nezbytností v každém botníku praktické ženy. Dají se lehko kombinovat, vypadají skvěle, a především jsou pohodlné a jistě je každá z nás ocení v horkém letním počasí. V kolekci krásně korespondují díky barevným kamínkům. Nutno si povšimnout také elegantních kloboučků, které se objevily na přehlídce hned několikrát. Tyto klobouky nápadně připomínají obecně známé cestovatelské klobouky. Návrhářka jim však dodala šmrnc a eleganci.

Divočina v Miláně

Zajímavou částí kolekce byly šaty a kostýmek s dlouhým sakem se zvířecím vzorováním. Látka dávala dojem, že je koženková, a tak doplnila návrhářka design o různorodé zvířecí vzory. Mezi nimi žirafí, zebří a gepardí. Proč návrhářka zařadila do kolekce i tento styl, je velkou otázkou. Možná to má souvislost s tím, že kolekci zasvětila Alberta Ferretti dynamické moderní ženě, a tak do kolekce přidala i trochu divočiny.

Boho šaty i nebeská elegance

Pokud jde o šaty, které se objevily na přehlídce, lze říci, že velká část z nich do konceptu přehlídky zapadala. Jednalo se například o krásné barevné letní boho šaty ušité z tylu s podšívkou a úzkými ramínky. Návrhářka do kolekce také zařadila večerní šaty, kterým dominovala černá a tmavě modrá barva. Tyto šaty byly opravdu vrcholem celé přehlídky. Alberta Ferretti u nich zachovala efekt volnosti, a tak některé šaty byly tvořeny z několika tylových podšívek v modré a černé. Při chůzi se mezi černou chvílemi objevovala a pak zase ztrácela modrá barva, což vytvářelo nádherný efekt.

Vogue., Fotografie: Filippo Fior

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram