Dobrý design si najde cestu sám, říká mladý návrhář Ondřej Dostal Dort

Dobrý design si najde cestu sám, říká mladý návrhář Ondřej Dostal Dort

Jak těžké je v Česku začít s návrhářstvím a jak vznikají nýtované kabelky? Na otázky nám odpověděl mladý český módní návrhář Ondřej Dostal Dort tvořící pod Metallic Blue.

Kdy jste začal s navrhováním a jakou školu studujete?

Ačkoli jsem na střední škole studoval grafický design, tak mi na vysoké škole dala šanci akademická malířka Eliška Nová. S navrhováním jsem začal v 1. ročníku bakalářského studia na Fakultě umění a designu na univerzitě Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem právě pod vedením Elišky Nové v ateliéru textilního designu. Nyní studuji 3. ročník magisterského studia na Fakultě umění a designu v Západočeské univerzitě Ladislava Sutnara v ateliéru design obuvi a módních doplňků pod vedením docentky, akademické malířky Heleny Krbcové.


Co je Vaší hlavní tvorbou?

Mimo studium je mou hlavní tvorbou kolekce tašek a psaníček Metallic Blue. Tento produkt je výsledkem detailního rozpracování jednoho ze školních projektů (z UJEP), ve kterém jsem viděl určitý potenciál pro širší veřejnost. Tašky jsou specifické svým nadčasovým a jednoduchým designem, ale především netypickou kombinací materiálů, což je hovězí kůže díky její dokonalé životnosti plus nerez (austenitická neferitická ocel), která tvoří základnu tašek a zároveň dotváří jejich specifický design. Dalším důležitým komponentem jsou nýty, kterými celou tašku spojuji. To je jeden z důležitých detailů, protože první typ tašky byl bez jediného švu. Dnes se švům nevyhnu, ucha jsou šitá.


Jak náročné je pro mladého návrháře v Česku začít?

Myslím si, že nedílnou součástí úspěchu je studium vysoké školy umělecké, a to kvůli kontaktům, které jsou v dnešním světě důležitou komoditou. A za další je stěžejní, jak vysoké jsou náklady na produkt. Ale podle mě platí myšlenka, že dobrý produkt/design si najde cestu sám. Takže to vlastně vůbec těžké není.

Kde si zájemci mohou koupit Vaše kabelky a psaníčka?

Na facebookových stránkách, kde je možnost si tašky prohlédnout i objednat. V současné době připravuji i webové stránky.


Plánujete rozšířit své pole působnosti?

V rámci tašek Metallic Blue se budu zaměřovat na jejich úpravu podle věcných rad a přání klientů.

Jak byste popsal vlastní módní styl?

Snažím se o minimalistický a zároveň nadčasový styl, který je mi blízký. Samozřejmě tomu nahrává i doba, do které jsem se narodil. Dnes je to trendy.

Foto: Ladislav Kyllar

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram