dnes je 30.06.2022 a svátek má Šárka

Dopřejte si luxusní start dne: Brunch je jasnou volbou pro letní víkendy a dovolenou

Přidat na Seznam.cz
Probudit se do vlahého srpnového dne a nechat se příjemně šimrat mírnými paprsky slunce. Mít dost času, užít si jich, než se síla letního žáru projeví naplno. Kouzlo ničím nerušených okamžiků si přímo říká o přípravu dokonalého brunche .

foto: Martin a Jan Malý / se svolením fotomaly.cz

Zvolte si pestrou paletu pochoutek, nad kterými budete se svými blízkými hodovat a užívat si společné chvíle klidně i celé dopoledne, od toho tu brunch je! Brunch [branč] vznikl totiž spojením slov breakfast (snídaně) a lunch (oběd). Můžete kombinovat všechny dobroty, co vás napadnou. Nevynechejte oblíbené pečivo, domácí marmeládu z poslední sklizně, müsli, ovoce a sýry, ale pusťte se i do kombinací, kterými překvapíte a potěšíte vaši brunch-společnost.

Začněte kávou nebo čajem, připravte domácí limonádu nebo vymačkejte džus. Mimořádná chvíle si však zaslouží i mimořádný přípitek. Vychlaďte den předem lahev Bohemia Sekt Prestige brut a pozvedněte vaše setkání o laťku výš. Nechte bublinky kouzlit i v koktejlu typickém právě pro brunch – Mimose. Připravte si ji rovnoměrnou kombinací čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a sektu. Pokud se po brunchi chystáte na výlet autem, doporučujeme Mimosu připravit s nealkoholickým Bohemia Sektem.

Vedle osvědčených kombinací a tradičních pochoutek ozvláštněte vaše brunch-menu stylovými recepty. Blýskněte se před vaší rodinou a přáteli a nechte se společně uchvátit novými chutěmi ve spojení s vynikajícím sektem.

 

Pastrami sendvič v rozpečeném bílém chlebu se salátem coleslaw, marinovanou zeleninou a hořčičnou majonézou

8 plátků bílého chleba
Máslo
400 g pastrami
4 lžíce cibulek v nálevu
Červená cibule
200 ml červeného vinného octa
200 g moučkového cukru
4 lžíce majonézy
1 lžíce hrubozrnné hořčice
1 lžíce dijonské hořčice 
1 lžička medu

Coleslaw
1/2 malé hlávky červeného zelí
4 lžíce majonézy
2 lžíce octa
2 lžíce cukru
Sůl

Červené zelí nakrájené na tenké nudličky lehce osolte, přidejte ocet, cukr a majonézu. Promíchejte a salát coleslaw nechte v chladničce do druhého dne odležet. Do čtyř lžic majonézy přidejte oba druhy hořčice a lžičku medu, dle potřeby dosolte. Vinný ocet smíchejte s cukrem a špetkou soli a do této směsi vložte červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky a stříbrné cibulky. Plátky chleba pomažte změklým máslem a opečte je z obou stran na mírně rozpálené pánvi dozlatova. Poté je potřete hořčičnou majonézou, na jeden z nich naskládejte coleslaw, pastrami a zeleninu. Druhým plátkem přiklopte.

foto: Martin a Jan Malý / se svolením fotomaly.cz

 

Tartar z červené řepy s krémem z kozího sýra s hruškovým chutney a karamelovými ořechy

4 červené řepy
4 větvičky tymiánu a rozmarýnu
Olej
Sůl
5 lžic balzamikového octa
3 lžíce medu
Tymián, nasekaný najemno
150 g kozího sýra
300 ml smetany
2 lžíce vlašských nebo lískových ořechů 
4 lžíce cukru
1 lžíce medu

Hruškové chutney

Červenou řepu zabalte do alobalu s tymiánem, rozmarýnem, trochou oleje a solí. Pečte v troubě na 180 °C cca 30-40 minut do změknutí řepy. Po vychladnutí řepu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky, které smíchejte se směsí balzamikového octa a medu, dle potřeby dosolte. Ořechy nasucho opražte dozlatova. Z cukru a medu připravte světlý karamel, do kterého přidejte opečené ořechy a zalijte trochou vody, krátce provařte. Kozí sýr rozpusťte ve smetaně s tymiánem, rozmixujte tyčovým mixérem a lehce osolte.  Nechte v chladničce vychladnout. Tartar servírujte s krémem z kozího sýra, hruškovým chutney a zkaramelizovanými ořechy.

foto: Martin a Jan Malý / se svolením fotomaly.cz

 

Přidat na Seznam.cz
BRUNCH MÓDA V KUCHYNI RECEPTY SNÍDANĚ OBĚD

Související články

Tipy na dokonalé letní grilování

Pohodové chvíle u grilu s přáteli a rodinou vyhledáváme v létě prakticky každý víkend. Dnes vám přinášíme tipy, jak správně grilovat a co si na grilu nejlépe vychutnat.

Celý článek

Únor je měsícem lásky: Jen můj Valentýn!

Nejdůležitější je, jak lásku vnímáte vy. Jak ji dokážete vyjádřit sami sobě. Jak ji dokážete dávat a také přijímat. Únor je měsícem lásky, zamilujte se do sebe!

Celý článek

Užijte si poslední den v roce s našimi tipy na domácí silvestrovské pohoštění

Silvestr si obvykle spojujeme s dobrým jídlem a pitím. Pokud jej trávíte doma, záleží kolik času, energie a peněz chcete do silvestrovského pohoštění investovat. Možností je mnoho. Možná se rozhodnete pro jedno či více vepřových kolen, tisíc minijednohubek nebo neotřelé variace tradičních chlebíčků.

Celý článek

DESPERADOS JE INSPIRACE NEJENOM PRO ČESKÉ UMĚLCE

Unikátní pestrobarevné malby tří českých výtvarníků promítnuté na průhledné plexisklo zachytila kamera. Ochucená piva Desperados vyostřená tequilou podněcují temperament i svobodu osobnosti.

Celý článek

Vařte zdravě a chutně s multifunkční horkovzdušnou fritézou 9v1

Multifunkční kuchyňské pomocníky, kteří nám šetří nejen čas, ale také místo v kuchyni, v dnešní uspěchané době zejména oceníme. S horkovzdušnou fritézou 9v1 bude vaření opravdový zážitek pro začátečníka i ostříleného kuchaře.

Celý článek

Šéfkuchař Ondra Slanina a komička Adéla Elbel vydávají společnou kuchařku

Novinkou na trhu je unikátní kuchařka pro celou rodinu s výmluvným názvem Adéla ještě nevečeřela. Byla vytvořena pro inspiraci pokročilým kuchařům i na pomoc začátečníkům.

Celý článek

Středomořská atmosféra v Hliněné Baště

Hliněná Bašta se těší na babí léto. Prostorná terasa u rybníčku obklopeného kolem dokola vzrostlými stromy, lehký větřík i zurčení vody z potůčku umocňují dokonalé kulinární zážitky, kterými je Hliněná Bašta pověstná.

Celý článek

Kam vyrazit o víkendu na snídani?

Víkendová snídaně, oběd nebo večeře. Je jedno na jak dlouho se vám to protáhne, protože pro vás máme několik skvělých míst, kde zaručeně vydržíte celý den.

Celý článek