Helene Novak: Fialový základ interiéru Cloud 9 rozsvítila bílá

Helene Novak: Fialový základ interiéru Cloud 9 rozsvítila bílá

Na to, jak probíhala proměna Cloud 9 skybar & lounge, který se nachází na střeše Hotelu Hilton Prague, jsme se zeptali přímo talentované architektky původem z Francie a autorky nového designu Hélène Novák.

Hélène Novák vystudovala architekturu v Paříži. Než se přesunula do Čech, sbírala zkušenosti ve Francii a v Irsku. Nyní už přes 10 let pracuje pro Ian Bryan Architects a má za sebou nejrůznější projekty od designování interiérů kanceláří a restaurací až po územní plánování. Proměna Cloud 9 ale podle ní patří mezi ty nejzajímavější.
 
Kdy jste se rozhodla pro práci architekty a interiérové designérky? 
 
Vystudovala jsem architekturu úplně náhodou. Chtěla jsem být archeoložka nebo archivářka a v seznamu profesí, které začinají na „arch“ jsem našla architekturu a řekla jsem si, že to je přesně to, co bych chtěla dělat! Vystudovala jsem architekturu na univerzitě v Paříži. Studium jsem si hned velice oblíbila. 
 
Jak jste se dostala právě k redesignu Cloud 9? 
 
Když jsme v IBA dostali tuto zakázku v Hotelu Hilton Prague, věděla jsem, že to je velká příležitost. Naše firma dělala v roce 2006 architekturu skybaru, ale interiér měl na starosti někdo jiný. V Hilton Prague jsme pak dělali několik projektů návrhů interierů, jako spa, atrium restaurant atd. Poté jsme byli osloveni, abychom navrhli nový interiér Cloud 9. Konečně jsme mohli harmonizovat budovu a interiér. 
 
Co všechno se v Cloud 9 změnilo? Čím jste se při návrhu inspirovala? 
 
Dispozice se téměř nezměnily, ale nábytek a zařízení opravdu výrazně. K baru samozřejmě patří jeho korporátní barva fialová, takže ta byla základem. Velkou fialovou plochu koberce pak rozbily bílé geometrické obrazce připomínající námrazu, která zvenku pomalu vchází dovnitř. Motiv se opakuje i na baru, paravanech, tapetách atd. Fialové židle jsme kombinovali se světlými stoly i s křesly ve zlatých odstínech. V noci vše pak výborně funguje s barveným světlem a vytváří jakýsi dynamický efekt. 
 
 
Celkově je interiér prosvětlen bílým a zlatým nábytkem a také tmavé tapety byly nahrazeny světlými. Od června, kdy se zpřístupní i venkovní terasa, bude totiž otevřeno už od odpoledne a ve dne vypadá prostor mnohem lépe, když převládají světlé barvy. Aby měli všichni návštěvníci při vychutnávání nového rozšířeného menu krásný výhled, před okny je nízký nábytek a dál od oken naopak vysoký. Nový nábytek byl upraven u těch nejlepších výrobců přímo na míru, dokonale tedy celý interiér dotváří, je pohodlný a navíc díky tomu, že má nožičky, působí odlehčenějším dojmem než ten původní. Skoro jako by se návštěvníci opravdu vznášeli v oblacích. Hlavním záměrem návrhu bylo podtrhnout výhled, než s ním soutěžit. 
 
Jak dlouho trvala celá proměna? 
 
Realizace návrhu trvala zhruba půl roku, práce probíhaly intenzivně čtrnáct dní, tým se opravdu ve dne v noci nezastavil, protože vyhlášený bar, jako je Cloud 9, není možné na dlouhou dobu uzavřít.
 
Co pro vás bylo na tomto projektu nejzajímavější?
 
Každý projekt vás obohatí, posune dál a Cloud 9 mě velice bavil a stále baví. S takovýmto krásným velkým prostorem si můžete neskutečně vyhrát. Vyzkoušela jsem nové prvky i nové kombinace, např. motiv opakujícího se geometrického obrazce, světlé tapety s úžasně příjemnou strukturou nebo nábytek kombinující zajímavou látku s dřevem z ořechu.
 
Změnila se nějak kapacita Cloud 9?
 
Ano, zvětšila se, míst k sezení je v současné době 167, tedy o 20 procent více než předtím.
 
Pustila byste se do předělávání tohoto prostoru znova, kdyby byl zájem? Nebo dáte přednost novému neznámému interiéru?
 
Prostor se mi moc líbí a skvěle se s ním pracuje. Věřím, že teď bude bar dobře fungovat. Až přijde doba, kdy se interiér okouká, ráda se do něj pustím znovu. Mezitím se těším na nové výzvy.
 
Co chystáte v nejbližší době? 
 
Pracujeme na projektu 150 studentských bytů na Praze 6. Půjde spíše o boutique hotel než o typické studentské koleje. Právě finišuje výstavba rezidenčního projektu River Watch (devoleper Crestyl). Také stále pracujeme na několika projektech interiérů hotelů a kanceláří. Tam neděláme jen design, ale poskytujeme i servis projektového managementu.

Foto: Aleš Jungmann

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram