Hravé a zábavné šperky z gumiček

Hravé a zábavné šperky z gumiček

I s obyčejnými gumičkami se dá pořádně vyhrát! Vyrobte si doma třeba i se svým dítětem zábavné a nápadité náramky z gumiček.

Je to tak obyčejné až je to originální! Náramky, náhrdelníky i náušnice z gumiček, jen tak někdo nemá. Ale vy si je nyní díky našim návodům můžete snadno a rychle vyrobit doma. Základním principem je vytváření smyček a proplétání gumiček.

Barvám a fantazii se meze nekladou, tak pojďme na to!

TWIST NÁRAMEK

Potřebujete: gumičky, držák, široký háček, spojovací esíčko

1. Vezměte gumičku a otočením jedné strany z ní vytvořte osmičku, tu nasaďte na držák. Následně nasaďte dvě další gumičky. Tu první ve tvaru osmičky uchopte háčkem a přetáhněte přes druhé dvě směrem nahoru. To samé udělejte i z druhé strany.

2. Nasaďte další gumičku a tu prostřední přetáhněte z obou stran směrem nahoru, podobně jako u bodu č. 1. Pokračujte tak dlouho, jak dlouhý chcete náramek/náhrdelník mít. Na konci nechte jen jednu gumičku, kterou ve třetím kroku protáhnete háček.

3. Připravený základní tvar náramku máme navléknutý na háčku, okem protáhneme gumičku jiné barvy nejlépe průhlednou, jednu její polovinu protáhneme druhou polovinou, utáhneme a vznikne nám oko.

4. Vzniklé oko – průhlednou gumičku, protáhneme pod horní čtvrtou řadou gumiček a připojíme další průhlednou, stejným způsobem jako v bodě č. 3. Na háček namotáme další gumičku jiné barvy 4x. Háčkem s namotanou gumičkou uchopíme druhou průhlednou gumičku a tu namotanou na tu průhlednou přetáhneme. Podržíme si ji, aby nám „uzlík“ nespadl a průhlednou gumičku s „uzlíkem“ protáhneme pod horní devátou řadou gumiček, tedy o pět řad níže.

5. Takto pokračujeme až na konec. Prostor mezi dvěma protažení musí být vždy čtyři řady. Na konci spojte průhlednou gumičku s koncovou barevnou esíčkem a to přichytněte i k druhé straně náramku.

 

IBIŠEK

Potřebujete: gumičky, háček, větší držák na gumičky „tkalcovský stav“, spojovací céčka a esíčka

1. Na držák navlékejte gumičky po směru šipek a dle číselného pořadí na vzorovém návodu, kdy 1 = první gumička, 2 = druhá gumička atd. a písmena označují barvy gumiček.
Na označenou žlutou „úchytku“ navlékněte dvakrát omotanou gumičku jiné barvy.

2. Nyní držák otočte a podle vzoru gumičky provlékejte. Vytáhněte háčkem spodní gumičku a vytažené očko navlékněte na následující „úchytku“ dle vzoru. Jakmile to máte, v posledním kroku umístěte, tam kde je na třetím obrázku háček, spojovací céčko a sejměte opatrně gumičky z držáku. Vznikne vám první okvětní lístek.

3. Pokračujte podle původního vzorce ve výrobě druhého okvětního lístku.  Místo dvakrát omotané žluté gumičky však umístěte tu původní s okvětním lístkem. Otočte držák a opět gumičky provlékejte. Nezapomeňte umístit na konci céčko.

4. Stejný způsob opakujte, dokud vám nevznikne květ s pěti lístky, ke kterému následně napletete náramek.

5. Na jednu řadu držáku navlékněte gumičky, poslední gumičkou bude prostřední gumička květu. Držák otočte a začněte provlékat, vždy zespoda nahoru. Na poslední dvouoko umístěte spojovací esíčko. Stejným způsobem dokončete druhou stranu náramku.


Z gumiček však můžete kromě hravých šperků vyrábět mnohem více věcí. Zábavná zvířátka na klíče, nebo třeba ozdoby na nohy a mnohé další.

Základní Loom Bands sada vás vyjde kolem 300,- Kč. A inspirativní vzory najdete například na youtube.cz, stačí zadat Loom Bands a vybírat!

Ozdobte si gumičkami například žabky!