Ikonické šperky britské královské rodiny a jejich historie

Ikonické šperky britské královské rodiny a jejich historie

Luxusní šperky patří ke královské rodině od nepaměti. Dědí se u nich z generace na generaci a mnohé z nich mají přes tisíc let, ale přesto stále věrně slouží. Podívejte se na ikonické šperky, na které britská královská rodina nedá dopustit. 

Zdroj: pinterest.com

'Lover's knot' tiára královny Mary

Královna Marie z Tecku nechala tiáru vyrobit v roce 1913 podle předchozí verze, kterou vlastnila její babička princezna Augusta Hesensko-Kasselská. Když královna Marie v roce 1953 zemřela, tiára připadla do vlastnictví její vnučky, královny Alžběty II. Ta ji na nějaký čas půjčila princezně Dianě, ale po její tragické smrti způsobené autonehodou nebyla tiára na nikom z královské rodiny k vidění. Až v roce 2015 ji vynesla Kate, vévodkyně z Cambridge. Od té doby se stala jednou z jejích nejoblíbenějších diadémů. Důležité je ale zmínit, že královna Alžběta nedává tyto klenoty jako dary a stále zůstávají součástí její osobní sbírky šperků. Pouze je umožňuje dlouhodobě nosit členům rodiny. 'Lover's knot' tiára měla původně navrchu ještě devatenáct svislých perel, ty ale byly později odstraněny.


Zdroj: pinterest.com

Diamantový choker/náramek královny Mary

Královna Mary byla úplně první, kdo vlastnil tento diamantový choker. Po její smrti v roce 1953 byl znovu k vidění až v roce 1975. Tehdy si ho jako náramek vzala královna matka Alžběta na svých pětasedmdesátých narozeninách. V současnosti ho nejčastěji nosí opět jako náramek vévodkyně Kate na různé společenské události. Tento šperk byl původně navržen jako choker, ale v pozdějších letech se začal nosit jen jako náramek. 


Zdroj: pinterest.com

Brož prince Alberta

Tuto úchvatnou safírovou diamantovou brož daroval královně Viktorii její manžel Albert den před svatbou (konkrétně 9. února 1840). Královna Viktorie si daný kousek tak zamilovala, že si ho vzala ve svůj svatební den a podle své vůle ho označila za 'dědictví koruny'. To znamená, že by brož měly nosit všechny budoucí královny. Od její smrti ji opravdu nosila každá královna - Alexandra Dánská, Alžběta i Alžběta II


Zdroj: pinterest.com

Čtyřřadý perlový náhrdelník

Předpokládá se, že tento čtyřřadý perlový náhrdelník darovala japonská vláda královně Alžbětě II. Přičemž první návštěvu do Japonska uskutečnila královna v roce 1975 a náhrdelník byl k vidění nejméně od roku 1982. Perly drží pohromadě přívěsek zdobený diamantem. V pozdějších letech ho nosila i princezna Diana a vévodkyně Kate. 


Zdroj: pinterest.com

Tiára Dívek z Velké Británie a Irska

Honosnou tiáru nazvanou 'Girls of Great Britain and Ireland' vyrobil v roce 1893 módní dům Garrard. Diadém původně obsahoval ještě třináct perel na samém vrchu korunky, ty ale byly v roce 1914 nahrazeny brilianty. Perly z této tiáry byly následně přidány do designu 'Lover's knot' tiáry vytvořené v roce 1913. Původně to byl svatební dar pro vévodkyni z Yorku, později královnu Marii z Tecku, ale poté byl dán jako svatební dar královně Alžbětě II. V současné době ho na občasné akce nosí vévodkyně Kate. 


Zdroj: pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram