Jak vám aromaterapie může pomoc po těle, na duši i v domácnosti!

Jak vám aromaterapie může pomoc po těle, na duši i v domácnosti!

Éterické oleje, z nichž mnohé můžeme označit za velice silná přírodní antibiotika, by měly patřit do přírodní lékárničky každé rodiny. Pojďte se s Lucií na některé podívat. 

Kromě nachlazení, kdy dokážou zničit viry, bakterie i plísně, dokážou rozproudit lymfu v těle, zmírnit či zklidnit podráždění, prokrvit vlasové kořínky a v neposlední řadě se postarat i o lepší náladu.

Sledujte jak na to!

Éterické oleje jsou těkavé (rychle a snadno se odpařující) látky přirozeně se vyskytující v mnoha druzích rostlin. Každá rostlinná esence je extrahována z jednoho botanického zdroje pomocí několika metod, nejčastější parní destilací. Je potřeba rozlišovat čistě přírodní éterické oleje (silice) a syntetické vonné oleje, které slouží výhradně k provonění domova.

Čisté éterické oleje lze používat k obkladům, na masáže či přidat do základních olejů či krémů – kromě účinku na psychiku si můžete být jisti, že fungovat začnou i na fyzickém těle a působit dle potřeby.

 

Zde je seznam pár zajímavých a cenově dostupných éterických olejů. Zbytek si lze vybrat podle radosti, vůně a potřeby!

Rozmarýn

Silně nabuzující rozmarýn lze výborně použít k inhalacím místo red-bullu při zkouškovém či náročném pracovním období. Podporuje nadšení, zahání apatii a únavu. Rozmarýn stimuluje nárůst energie, zahání nespavost a působí rovněž na vykašlávání. Je hřejivý a dráždivý, což z něj dělá skvělého pomocníka na studené končetiny.  

Jalovec

Jalovec vám zřejmě příliš vonět nebude, jde o dřevitou vůni, přesto je dobré na něj nezapomínat. Stimuluje totiž lymfatický oběh, a tudíž se používá k ošetření těžkých nateklých nohou ale i při boji s váčky pod očima.

Fenykl

Na fenykl spoléháme při bolavém bříšku dítěte, velice dobře totiž působí na zažívací systém a střeva. Pomáhá tělu se zbavit přebytečných tekutin a je i lehce projímavý.

Eukalyptus

Asi nejrozšířenější a nikterak drahý éterický olej je eukalyptus, který pomáhá při nachlazení, svalových bolestech i s dýchacími problémy. Stejně jako většina EO ničí viry, bakterie a plísně, proto se v době chřipek doporučuje jím dezinfikovat doma vzduch – například za použití aromalampy. Velice dobře se však uplatní i při obkladech a bolavém krku.

Šalvěj

Napomáhá prokrvení při menstruačních bolestech, primárně ji však využijete ke kloktání při bolestech v krku. EO šalvěj tak můžeme nakapat buď do nosného rostlinného oleje či alkoholu, kloktáme, ale nepolykáme. Kvůli obsaženému thujonu se nedoporučuje používat dlouhodobě.

Skořice

Afrodiziakum, které voní, prohřívá a dráždí. Dokonce tak, že jde o jeden z nejdráždivějších éterických olejů, který – pokud se nenaředí – dokáže pokožku popálit. Ve správném poměru dokáže prohřívat a zlepšovat náladu.

Hřebíček

Další EO, který by neměl ve vaší lékárničce chybět. Už proto, že působí jako výborné analgetikum při bolestech zubů. Ústní dutinu dezinfikuje, pomáhá tak při špatném dechu, stahuje a dokáže znecitlivět i mnohé zákroky zubařů.

Pozor: Éterické oleje používáme pouze naředěné. Buď v alkoholu, nebo v nosných rostlinných olejích. Jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem. Koncentrované dokážou popálit či podráždit jak pokožku, tak sliznice.

Výjimka: Jedinou výjimkou je levandule a tea tree. Tihle dva pomocníci se ředit nemusí a lze je nanášet neředěné například k dezinfekci otevřených ran, odřenin či špatně se hojících bolestí a akné.

 

Jak éterické oleje použít pro zdravou pleť?

 

Tělové oleje

Každý éterický olej potřebuje nosný rostlinný olej, na který by se mohl navázat. Pokud si doma chcete připravit vlastní tělový olej, můžeme doporučit například olej z pšeničných klíčků smíchat s 0,5 – 1% vámi vybraných éteráčků. Vždy platí, že přimícháme postupně a po kapkách, a teprve s malou koncentrací zkoušíme, jak na ně reaguje naše pleť a případně opět po kapkách přidáváme.

Voňavé koupele

Nakapte 3 kapky skořicového EO do plnotučné smetany či oleje, dobře promíchejte, dokud se s tukem nespojí a teprve potom nalijte pod tekoucí vodu. V případě, že se o vás pokouší viry, můžete udělat to samé, ale místo skořice použít směs eukalyptu a tea tree.

Masážní oleje

Masáž můžeme dávat i přijímat. Různými druhy EO můžeme napomoci zklidnění, uvolnění, či naopak probuzení, hojení či podchycení chřipky. Zde se doporučuje po horké koupeli vmasírovat od dekoltu a krční páteře až po krk olej s eukalyptem, zabalit se a vypotit.

Čištění zubů

Stačí kapku hřebíčkového oleje na zubní pastu (ideálně přírodní) a není potřeba ústních vod (a často i zubaře).

Aromalampa

Provonit si dům syntetickými vůněmi je možná atraktivní, ale víte, jaké benefity vás čekají při provonění domu éterickými oleji? Předně to, že se vzduch vydezinfikuje od virů, bakterií a plísní, které jsou často součástí každé domácnosti, tak v případě, že použijete citronelu, máte i skvělý repelent proti hmyzu. Navíc si tím i my čistíme dýchací ústrojí a přijímáme „ovzduší“ přirovnatelné k procházce v lese.

 

Míchání olejů:
Řídí se dráždivostí jednotlivých EO
Na obličej méně než na záda
Obličej – 1%
Záda – 2%
Plosky nohou – 5%
1ml éterického oleje = 30 kapek
 

Míchání krémů:
Pokud mícháte krém: kolik vody x kolik tuku. Tj. 50 % vody, 50 % tuku. 25 ml tuku (=750 kapek oleje v 50 ml krému) → 7,5 kapky EO (tedy 1 %)
Krém promícháváte po 2 kapkách EO, aby se emulze nesrazila.

 

Není éterák jako éterák

Pokud z aromaterapie chceme vytěžit co nejvíce, neměly by být éterické oleje pančované, naředěné. Každá šarže EO se samozřejmě bude lišit – stejně jako u vína platí, že zde hraje svou roli to, jaká daného roku byla sklizeň a samozřejmě i země původu a zpracování. Právě tato kritéria se často odráží na ceně lahvičky, a tak platí, že čím cena nižší, tím s největší pravděpodobností i nižší kvalita a čistota.

 

Doporučené značky: Balm Balm, Taoasis, Akamuti

 

 

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram