Jak vypadá výroba luxusních hodinek? Litry potu a roky vytrvalé práce

Jak vypadá výroba luxusních hodinek? Litry potu a roky vytrvalé práce

Zdobíte si rádi zápěstí hodinkami, kvůli kterým klidně saháte hlouběji do kapsy? A víte vůbec, jak se takové hodinky vyrábí? Na vaší ruku vede delší cesta, než si možná myslíte.

Vydejte se s námi za oponu dávného řemesla, které vyžaduje velkou dávku kreativity, trpělivosti i pečlivosti.

Jak poznáte kvalitní hodinky

Kvalita se posuzuje na základě provedení všech jednotlivých součástí:

Pouzdro
Kvalitu pouzdra určuje vzhled a také jeho životnost. Nejlevnější hodinky mají pouzdra z měkkých slitin, jako je například mosaz. Jenže taková pouzdra nejsou moc odolná. Zlatou střední cestu představuje ušlechtilá ocel, díky níž jsou hodinky dostatečně tvrdé. I když se na nich nějaké škrábance objeví, hodinář je bez problému rozleští. Nejdražší provedení je z drahých kovů, které jsou dostatečně odolné a zároveň budí dojem určité prestiže.

Upínací řemínek
I tady je rozhodující materiál. Platí tedy to samé, co u pouzdra.

Krycí sklíčko
To by se vám u kvalitních hodinek nikdy nemělo poškrábat. Alespoň ne nenávratně. Dražší hodinky proto používají na krycí sklíčko například safír, který poškrábání zamezí.

Strojek, odborně zvaný kalibr
Kalibry se rozdělují na tři typy: digitální (s displejem), quartzové (s elektronickým strojkem) a mechanické (s mechanickým). Vteřinová ručička quartzových hodinek se pohybuje trhaně – jednou za vteřinu vždy trochu poskočí. Zatímco ty mechanické se pohybují naprosto plynule.

Pozor na rádoby luxusní značky

Ve světě hodinářství hraje v otázkách kvality významnou roli tradice a renomé jednotlivých výrobců hodinek. Existují však záměrně francouzsky či německy znějící značky, které jsou však naprosto vymyšlené. Najděte si proto nějakého spolehlivého dodavatele, který prodává pouze ověřené značky, se skutečnou tradicí a doopravdovým renomé. V tuzemsku je takovým ověřeným dodavatelem například společnost Beny.

A hurá do práce. Takhle se vyrábí vaše hodinky

1. fáze: Tvorba designu

Na samém začátku má hlavní slovo konstruktér. Ten má dva nelehké úkoly: vymyslet design a zajistit, aby hodinky fungovaly. Takže, den co den pracuje na podrobných nákresech, škrtá, upravuje, předělává.

2. fáze: Výroba součástek

Když je na světě hotový nákres, pokračuje se výrobou jednotlivých součástek. Začíná se zpracováním kovových částí jako jsou ručičky nebo ozubená kolečka. Většinou se vyrábí z drahých kovů, jako je zlato či platina.

3. fáze: Montáž a seřizování strojku

Zkušení hodináři sedí v řadě za sebou jako ve školních lavicích, u oka mají zasazenou lupu a všude kolem vládne hrobové ticho. Seřizují strojek, aby hodinky šly přesně. Napojí se na přístroj, který na papír nakreslí čáru. Pokud se vychyluje doprava nebo doleva, kalibr předbíhá nebo se zpožďuje.

4. fáze: Testování

Tímto způsobem vznikne první prototyp. Pečlivě prochází řadou různých testů, které zjišťují funkčnost, odolnost a další důležité vlastnosti hodinek. Teprve až po tom, co úspěšně projdou všemi testy, jsou zařazeny do výroby.

A teď je máte na ruce Vy!

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram