Jak změnil Gianni Versace módní průmysl?

Jak změnil Gianni Versace módní průmysl?

Módní návrhy Gianni Versaceho obdivovali všichni - od módních kritiků až po celebrity světového formátu. Ve svých kolekcích propojoval svět módy se světem umění a hudby. To ale není jediné, v čem se odlišoval od ostatních návrhářů.

Italský módní návrhář Gianni Versace patřil v módním světě k velikánům. Znali ho dokonce i lidé, kteří s módou neměli nic společného. Když v roce 1997 obletěla svět zpráva, že byl Gianni zastřelen před svým domem v Miami Beach, všichni, včetně rodinných příslušníků, zůstali v šoku. Po jeho smrti převzala vedení módního domu Versace jeho mladší sestra Donatella a starší bratr Santo.

Gianni Versace se svou mladší sestrou Donatellou

 

Gianni byl známý tím, že nikdy neopakoval nic z předešlých kolekcí a vždy se snažil své modely posouvat dál. Byl první, kdo si uvědomil pozitivní přínos celebrit usazených v prvních řadách přehlídek a také skutečný význam super modelek. Například moment, kdy se na konci Versaceho přehlídky v 90. letech prošly po mole supermodelky Naomi Campbell, Linda Evangelista, Cindy Crawford a Christy Turlington za doprovodu písně Freedom od George Michaela, se stal jedním z nejpamátnějších okamžiků módního průmyslu. Kromě toho dokázal Gianni efektivně propojovat módu s uměním a hudbou. „Myslím si, že je povinností návrháře, aby se pokusil porušovat pravidla a bariéry. Jsem trochu jako Marco Polo, chodím kolem a míchám kultury,” řekl Gianni. 

Gianni s nejznámějšími modelkami 90. let