Jana Zielinski: Každá doba má svou výzvu, když budeme otevření a inovativní, tak to zvládneme

Jana Zielinski: Každá doba má svou výzvu, když budeme otevření a inovativní, tak to zvládneme

Jméno Jany Zielinski je spojené se světovým designem. I díky ní mohou Češi rok co rok zhlédnout ikony světového i tuzemského designu na festivalu Designblok s mezinárodním renomé.

Koma Modular, Foto: Lucie Desmond

V rámci nové série inspirativních rozhovorů s nejvlivnějšími ženami Česka vám přinášíme první exkluzivní rozhovor s ředitelkou festivalu Designblok - Janou Zielinski. Jana Zielinski je v Česku bezesporu jednou z nejvlivnějších žen (v roce 2019 se umístila na 125. místě v žebříčku magazínu Forbes). Vystudovaná sociální pracovnice je největší propagátorkou designu u nás. Je zakladatelkou kreativní agentury Profil Media, která pravidelně organizuje festival Designblok a ceny Czech Grand Design s mezinárodním renomé. Jana Zielinski také organizuje mnohé výstavy, ve kterých prim hraje samozřejmě design, a tak přibližuje světové ikony tohoto oboru Česku. Co pro ni znamená design, jaký má vztah k módě a jak změní krize český design, jsme se zeptali přímo Jany Zielinski.

Co pro Vás osobně znamená design?

Kvalitu, životní styl, rozdíl mezi tím, co mě baví a co ne.

Jaký máte vztah k módě a módním trendům?

Módu beru jako součást designu. Miluju na ní originalitu, emoci, autorský rukopis, jehož může být nositelem. Ráda módu nosím, hlavně české módní návrháře. Zážitek z autorské módy, jehož autora znáte, je úplně jiný než u konfekce.

Myslíte, že Češi všeobecně mají vkus a záleží jim na určité úrovni, co se designu týče?

Zájem o módu, design, architekturu a umění jde ruku v ruce se vzděláním, zájmem lidí, také s ekonomickou situací. Myslím, že ta tendence je v České republice vzrůstající, a to je velmi pozitivní. Samozřejmě se nyní obávám toho, co s touto tendencí udělá pandemie. Čeští návrháři a designéři teď potřebují podpořit, a nejlepším způsobem je, něco si od nich koupit.

Designblok - Foto: LucyCreativeAgency

Kde hledáte hlavní motivaci pro Vaši práci?

I po 23 letech, kdy tuto práci dělám, mě ještě pořád spousta věci dovede v mém oboru nadchnout. A to je asi to zásadní. Dělat práci, která dokáže vyvolat radost, nadšení, navíc mám pocit, že dělám něco, co může náš svět měnit k lepšímu. K nezaplacení...

Co podle Vašeho názoru bylo důvodem, že jste se stala 125. nejvlivnější ženou ČR?

No budu se sebou muset něco udělat, za poslední roky je to moje nejhorší umístění! (smích) V letošním roce jsme iniciovali další projekt, který by mohl pomoci českému designu – Asociace českého průmyslového designu. Má za úkol prosazovat zájmy českých průmyslových podniků, pro které je design zásadním prvkem v jejich podnikání. Kromě Cen Czech Grand Design a Designbloku se velmi aktivně podílíme na dalším projektu. Možná proto jsem v žebříčku – neustávám ve snaze, přicházím s novými nápady.

Odkud přišla hlavní iniciativa, která vedla k založení Designbloku?

Firmy a designéři chtěli mít podobnou událost, jako je milánský nebo londýnský design festival. Ta iniciativa tedy přišla od nich.

Portrét  Jany Zielinski - Foto: Salim Issa

Jak festival Designblok změnila zdravotní krize anebo do budoucna změní?

Ročník 2020 se z velké části odehrál i ve virtuálním prostoru. Celou výstavní část jsme zdigitalizovali, všechny přednášky a diskuse streamovali. Počítáme s využitím těchto technologií i do ročníku 2021. Museli jsme výrazně omezit návštěvnost, abychom splnili všechny požadavky hygieny, měli jsme obrovské štěstí, protože 2 hodiny po skončení Designbloku přišel druhý lockdown. Nakonec jsme na Designblok mohli pustit 15 000 lidí a virtuální navštívilo 127 000, považuji to za mimořádný úspěch, vzhledem k podmínkám.

Přijali jste nějaké speciální bezpečností opatření?

Museli jsme zavést časované sloty, vyklízet pravidelně všechny prostory, dezinfikovat, omezit veškeré občerstvení, nemohli jsme mít naživo žádný doprovodný program, nemohli přijet žádní zahraniční hosté, ani návštěvníci. Bylo to obrovské omezení.

Designerie - Jan Plecháč - Foto: Tomáš Hercog

Co byste vzkázala mladým nadějným talentům v odvětví designu, které čeká poměrně těžká doba?

Neztrácejte naději, pracujte dál, využijte příležitost prezentovat se veřejnosti.

Jaké výzvy podle Vašeho názoru čekají Českou republiku, český design i Vás osobně, až krize skončí?

Myslím, že určitým způsobem se vrátíme k samému základu. Budeme zvažovat veškeré výdaje, na druhou stranu věřím, že to může přinést i něco dobrého. Lidské měřítko, pokoru, návrat ke kořenům. Český design může sehrát zásadní roli při zlepšování našeho každodenního života. Designéři jsou připraveni řešit problémy nejen v oborech, kde jsme na ně zvyklí, jako je nábytek, svítidla, móda, doplňky atd. ale zasahují do zdravotnictví, strojírenství, do mnoha dalších oborů. Každá doba má svou výzvu, věřím, že když budeme pilní, otevření a inovativní, tak to zvládneme.

Designblok - Foto: LucyCreativeAgency

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram