Jeseníky: Drsná příroda, čarodějnická historie a okouzlující scenérie

Jeseníky: Drsná příroda, čarodějnická historie a okouzlující scenérie

Vydejte se napříč horskému dobrodružství a objevte tajuplná místa Jeseníků! Poradíme vám, kde najdete ty nejpůvabnější z nich.

Znáte to taky? Celý rok se těšíte na vánoční svátky, především na klid a volno, které si můžete užít, ale po 3 dnech už máte roupy, vánoční cukroví už nechcete ani vidět a pohádky vás už omrzely? Vydejte se na výlet do horského ráje!

Ubytujte se v Karlově Studánce

Karlova Studánka, lázeňská obec působící moderně avšak starobyle zároveň. Omámí vás malebnost roubených budov, lázeňské pavilony, panenská příroda, příjemné šumění vodopádů a především horský vzduch, který je jedním z nejčistších ve střední Evropě.

Pokud neseženete ubytování přímo v lázeňské obci, nezoufejte. V okolí do 5 km je ubytování více než dost. Například v Ludvíkově, kam jezdí z Karlovy Studánky pravidelné autobusové linky. Pokud holdujete procházkám, lze do obce Ludvíkov dojít i pěšky.  Půlhodinová procházka podél silnice uprostřed tajuplného lesa. Dejte si však pozor na auta! Lesní cesta má v některých úsecích ostré zatáčky.

Karlova Studánka se pyšní léčebnými a relaxačními procedurami. Od masáží, koupelí, zábalů až po uzdravující inhalace. Doporučujeme inhalaci v solné jeskyni, která pomáhá s kožními onemocněními, dýchacími problémy, poruchami imunity a nervového systému nebo se sníženou funkcí štítné žlázy a obranyschopnosti organizmu. Nenechte si ujít ani bazén s teplou slanou vodou.

Karlova Studánka je také jedním z filmových míst. Konkrétně Slezský dům je známý z českého filmu S tebou mě baví svět, který přímo vybízí k návštěvě právě v tomto ročním období.

Na nejvyšší horu Moravy

Karlova Studánka je velmi strategickým bodem, jelikož je v jeho blízkosti plno obdivuhodných míst. Jedním z nich je Praděd, nejvyšší vrchol Hrubého a Nízkého Jeseníku. Teplota je tu opravdu nízká a tak nepodceňte výběr oblečení. Co vás potěší, je autobusová linka, která jede z Karlovy Studánky na rozcestí k tzv. Ovčárně. Na samotný vrchol vede od zastávky upravená asfaltová cesta dlouhá 3,5 km. Trasa, která je vhodná i pro rodiny s dětmi a pro kočárky.

Cestou zahlédnete Petrovy kameny, mohutná skaliska, která patří k jedněm z nejcennějších botanických lokalit v České republice. Výstup k nim je přísně zakázán z důvodu ochrany endemických rostlin i živočichů. Při pohledu na ně možná zvláštně znejistíte a budou na vás působit magicky. Traduje se totiž, že byly dějištěm čarodějnických sletů.

Rozhodně stojí za to vyjet na samotnou vyhlídku, odkud v příznivém počasí uvidíte rozhled na Králický Sněžník, Sněžku, Vysoké Tatry či Malou Fatru. Pohled, při kterém se vám bude tajit dech.

Bílá Opava

Naučná stezka Bílá Opava opravdu vyniká okouzlující scenérií. Nejen, že stezkou vedou naučné informační tabule, ale uchvátí vás vodopády, kaskády, skalní útvary, ale také peřeje. Bílou Opavou vede několik tras, avšak průměrná délka se pohybuje okolo 6 km. V nepříznivém počasí však okruh nedoporučujeme, protože terén bývá v některých místech kluzký. Pokud takový případ nastane, vydejte se do města Bruntál a navštivte renezanční, barokně upravovaný zámek či malebná náměstí.

Zdroj: instagram@zanetapodlahova; pinterest.com

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram