Ještě bude trvat, než se otevřeme světovým trendům, říká návrhářka Tereza VU.

Ještě bude trvat, než se otevřeme světovým trendům, říká návrhářka Tereza VU.

Popovídali jsme si s usměvavou a přátelskou návrhářkou Terezou VU., která se kromě jiného může pyšnit třeba studiem London College of Fashion. Dnes navrhuje luxusní spodní prádlo.

Vystudovala jste na London College of Fashion. Přibližte prosím, jak takové studium vypadá, jak se liší od studia v Česku?

Nemyslím si, že by se vysokoškolská studia nějak odlišovala, ale odlišný byl zcela určitě obsah a pak možnosti praxe. Naše studium bylo kombinací kreativního a businessového, což mi pak významně pomohlo při zakládání vlastní značky. Vytvořit  vlastní podnikatelský nebo marketingový plán či vstupní analýzu situace proto není problém.

Jak dlouho celkem trvalo Vaše studium?

5 let

Máte pocit, že Vám usnadnilo začátky i celkové fungování v módním průmyslu?

Mohu říci, že studium mi především umožnilo blíže poznat mnoho inspirativních lidí z módního světa. Měli jsme opravdu výjimečnou možnost detailně se seznámit s jejich životními příběhy při budování velkých světových značek. Dostala jsem tak velmi cenné rady do života a inspiraci při budování své vlastní značky. Obecně si ale myslím, že v Anglii mají začínající návrháři poněkud lepší příležitosti a podmínky, než je tomu v Čechách. Ze své vlastní zkušenosti mohu říci, že v zahraničí jsou více otevřeni novým nápadům a mladí designéři mají pro svoji tvorbu větší volnost. Nemusí se obávat tzv. „ jít se svojí kůží na trh“. V Čechách je oproti tomu módní prostor menší a samozřejmě uzavřenější. Podle mě to bude ještě dlouho trvat, než se více otevřeme světovým trendům.

Několik let jste žila v Londýně, nechtěla jste zůstat tam a tvořit tam také vlastní značku? Proč jste se vrátila zpět do Česka?

Do Čech jsem se původně vracet nechtěla, ale rodinné okolnosti se sešly tak, že jsme se více méně vrátit museli.

Jak byste definovala svou módní tvorbu?

Svoje modely navrhuji tak, abych především upozornila na ženské siluety, a zpravidla používám prvky, které smyslnost přirozeně podtrhují. Vizuálně preferuji minimalistický design, za kterým se ale „skrývají“ náročnější konstrukční geometrické prvky, panely a vsádky. Samozřejmostí a neodmyslitelnou součástí mé práce je precizní řemeslné zpracování a použití luxusních tkanin.

Pro jakou klientelu primárně chcete tvořit?

Primárně tvořím pro ženy, které se nebojí vystoupit z řady a být samy sebou. Pro ženy, které si rády dopřejí luxus a umí si ho užívat a konečně pro ženy, které vědí, jak a čím mohou na sebe upoutat pozornost.

Plánujete výhledově módní přehlídku nebo jinou událost?

Chci se maximálně soustředit na přípravu nové kolekce F/W 2018, a pokud se mi ji podaří připravit včas, chtěla bych ji představit na jarním MBPFW.

V rámci Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku jsme navštívili doprovodnou akci, na které Tereza VU. představila přítomným aktuální kolekci spodního prádla. Módní show se konala na zahradě nového showroomu návrhářky, a i přes nepřízeň počasí se povedla: "Jsem ráda, že i přes déšť, který nás zastihl, se nakonec celá akce včetně módní přehlídky zdařila," byla ráda Tereza VU.

Foto: FB Tereza VU.

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram