„KILLER HEELS“ umění na vysokých podpatcích

„KILLER HEELS“ umění na vysokých podpatcích

“KILLER HEELS“ tento příznačný název dostala unikátní výstava těch nejprovokativnějších kultovních předmětů módy – bot na vysokém podpatku a jejich nejrůznějších uměleckých, řemeslných i historických ztvárnění.

Na 160 uměleckých párů bot na vysokém podpatku od 70. let do současnosti je nyní k vidění v Brooklyn Museum v New Yorku. Tato unikátní výstava potrvá až do 15. února.

Výstava se zaměřuje na bohatou a pestrou historii bot na vysokém podpatku a odhaluje jejich tajuplnost a transformační sílu i nejrůznější fantaskní vyobrazení, umělecké pojetí i propojení s identitou.

Exponáty si pohrávají s nejrůznější inspirací především architektonickou, jako je tomu u jednoho z nejstarších exemplářů, bot zvaných chopines. Jsou to boty na vysoké dřevěné platformě, které se nosily mezi 15. a 16. století v Itálii a vyjadřovaly vysoké postavení a bohatství.

Sochařství se stalo inspirací o něco později a to začátkem 20. století, kdy již byly jehlové podpatky zajištěny pomocí ocelové tyčky. V té době mohli designéři obuvi začít experimentovat s tvarem podpatku.

Kromě sochařského a architektonického vlivu můžeme pozorovat vlivy uměleckých směrů jako takových.

A následně boty plné fantazie a osobitosti, které byly k vidění ve filmech, na módních přehlídkách nebo se prošly po červeném koberci. Například tyto detailně zdobené lodičky s otevřenou špičkou (dole) podle návrhu Christiana Louboutina účinkovaly ve filmu „Marie Antoinette" z roku 2006.

Za zmínku stojí také velmi originální pár bot, díky nimž jejich nositelka při chůzi sází svým podpatkem semena květin. Boty vznikly v reakci na jadernou katastrofu Fukushima z roku 2011 díky spolupráci umělce Sputnika a designéra Masaya Kushino. Boty jsou pokryty květinami, jejichž semena dokáží absorbovat radioaktivních látky z půdy.

Na výstavě je zastoupena i celá řada známých módních návrhářů a designérů obuvi jako Manolo Blahník, Chanel, Salvatore Ferragamo, Christian Louboutin, Alexander McQueen, André Perugia, Prada, Elsa Schiaparelli, Noritaka Tatehana, Vivienne Westwood, Pietro Yantorny a mnoho dalších.