Koloběžka – módní trend i zdravý životní styl

Koloběžka – módní trend i zdravý životní styl

Již jste zaznamenali obrovský koloběžkový boom? Že ne? Tak se rozhlédněte. Koloběžky se pomalu ale jistě stávají novým trendem především díky pozitivním účinkům na naše zdraví.

Když se řekne koloběžka, snad každý si vzpomene na své dětství. Koloběžka dnes však nepatří výhradně dětem. Velkou oblibu si získává hlavně u žen a seniorů. Nejenže vám pomůže od bolesti zad, ale je to skvělý způsob, jak shodit nějaké to kilo a vytvarovat si postavu.

Koloběžka jako zdravý životní styl
První, co vás jistě napadne, je to, že se na koloběžce příliš nadřete na rozdíl od jízdy na kole a rozhodně nespálíte více kalorií. To je ale omyl.

Mezinárodní koloběžková asociace IKSA zjistila, že při pohybu na koloběžce spálíme až o 30% více kalorií než na kole. A při srovnání s rychlou chůzi je výsledek ještě výraznější. Navíc je jízda na koloběžce šetrná k vašim kloubům oproti joggingu či jízdě na kole, kde mohou silné nárazy negativně působit právě na klouby a záda.

Na koloběžce k perfektní postavě
Jízda na koloběžce, jinak také koloběh, skrývá netušené možnosti v aktivním a zároveň pohodovém hubnutí. Jistě právě proto se stala v západních zemích obrovským fenoménem ženského fitstylu.

Při jízdě začne pracovat většina vašich svalových partií a především ty, které jsou pro nás ženy často „problémové“. Nejen že je jízda na koloběžce lepší než jakákoliv dieta, dokáže také vytvarovat zadek, břicho, stehna, boky a lýtka. A co víc, dokonce dokáže odbourat celulitidu.

Zdravá záda bez bolesti
Bolesti zad, zatuhlost zádového svalstva či jiné problémy pohybového aparátu nejsou problémem jen starší generace. Vzhledem k sedavému způsobu života tyto problémy dnes trápí většinu z nás. A právě jízda na koloběžce vám může výrazně pomoci.

Koloběh vám umožní přirozený pohyb, při němž zapojíte běžně nevyužívané svalstvo. Tím dochází k celkové stabilizaci kyčlí a trupu, což hraje zásadní roli při potížích s páteří.

Už samotná jízda a správný postoj na koloběžce uvolňuje a zároveň posiluje zádové svalstvo, a tím pomáhá od bolesti zad. To je jistě hlavní důvod, proč jsou koloběžky tolik oblíbené právě u seniorů.

Jízda na koloběžce se dnes ale využívá také k rehabilitačním účelům a stále větší oblibu si získává i mezi lidmi se zrakovým postižením.

Pomocník pro hendikepované
Česká firma KOSTKA, výrobce kvalitních a stylových koloběžek, ve spolupráci s německým specialistou na ortopedii dr. Johannesem Bushcem vytvořili jedinečnou koloběžku s názvem RE-HA vhodnou pro všechny, kteří mají s každodenním běžným pohybem problémy. Své příznivce si našla ale také mezi lidmi trpícími Parkinsonovou chorobou, či lidmi s částečnou či celkovou endoprotézou kloubů a končetin.

Koloběžka jako módní doplněk
Nedávno jsem šla po ulici a zaujala mě seniorka na růžové koloběžce. Bylo vidět, že si jízdu opravdu užívá. Dokonalé bylo zejména to, jak měla perfektně barevně sladěná sluchátka, mp3 a další detaily svého looku. Tento fakt poukazuje na to, že koloběžka není jen pouhý dopravní prostředek, s kterým děláte něco pro své zdraví a užijete si spoustu zábavy, ale je to i módní doplněk!

Jakmile koloběžku zkusíte, v tu ránu si ji zamilujete stejně jako tisíce dalších! K dispozici jsou nejrůznější druhy - koloběžky pro děti, začátečníky a pro náročné, do města i na výlety, do hor, skládací koloběžky, koloběžky na free style, či takové, které umožní vedení psa nebo tažení koloběžky.

Nesmíme také zapomenout na koloběžky pro maminky s dětmi, které mají již v základní výbavě dětskou sedačku. Nebo ty pro chovatele nejmenších psích plemen, kdy můžete přímo na řídítka koloběžky připnout speciální elegantní psí koše a psí tašky.

Samozřejmě je velký výběr i mezi barvami a doplňky. A pokud si nejste jisti, že je koloběžka ten správný kamarád pro vás, zkuste nejprve navštívit jednu z kamenných půjčoven či mobilních půjčoven největších českých výrobců těchto úžasných strojů KOSTKA nebo MIBO  a jistě budete mile překvapeni.

Koloběžka a jízda na ní není jen o životním stylu, o zážitku a opravdové radosti z jízdy, je to také o zdraví, které je pro každého z nás stále cennější. A nemusíte si jich pořizovat hned několik, díky polohovatelným řídítkům využije jednu koloběžku prakticky celá rodina.