Konec oděvního průmyslu v Česku - Vespa Prostějov je v insolvenci

Konec oděvního průmyslu v Česku - Vespa Prostějov je v insolvenci

Známá prostějovská oděvní firma Vespa Prostějov končí. Kvůli dluhu, který dosahuje téměř hranice 30 milionů, na sebe vyhlásila insolvenci.

Konkurz na majetek firmy

Historie firmy Vespa Prostějov se táhne až k roku 1994, kdy byla firma založena. Od začátku se specializovala na výrobu pánského oblečení, a to především obleků na míru a pánských kabátů. Teď na sebe po 14 letech firma vyhlásila konkurz a končí tak její dlouholeté působení na českém i zahraničním trhu. Vedení společnosti podalo návrh na konkurz majetku Krajskému soudu v Brně. Tento krok byl výsledkem několikaletého hospodářského výsledku firmy, jejíž závazky k 9. říjnu 2018 činily 28,6 milionů korun. Naopak pohledávky firmy tvoří částku něco přes 3 miliony korun. Majetek firmy však reálně nepokryje všechny dluhy tak, aby firma nemusela přerušit výrobu. Proto v rámci konkurzu bude část majetku rozdělena mezi věřitele. Mezi hlavní věřitele firmy patří například Unicredit Bank, společnosti AMF Reece a Bernhardt Fashion CZ.

Odkaz OP Prostějov

Firma OP Prostějov, která byla v tomto odvětví gigantem a symbolem města Prostějov nezkrachovala poprvé. Před deseti lety se tento podnik dostal do velkých potíží, které skončily krachem a zároveň několika skandály. Vespa Prostějov byla jedna z firem, která po krachu OP Prostějov vznikla a její výroba pokračovala v areálu bývalé firmy.

Vliv posilování koruny vůči euru

Vespa Prostějov se snažila maximálně soustředit na export, více než na tuzemský trh, kde neměla výhodnou konkurenční pozici a možná právě to ji zlomilo vaz. Cílovou zemí byla například Itálie, kde bylo postavení Vespy příhodné. Po intervencích ČNB na oslabování kurzu koruny vůči euru, což podpořilo český export, začala koruna vůči euru znovu posilovat. Vespa nebyla schopna přizpůsobit své výrobní náklady.

Příliš vysoké mzdové požadavky zaměstnanců

Ekonomové se však shodují, že jeden z finálních vlivů na krach firmy měly zvyšující se požadavky zaměstnanců na výši mezd. Nízká nezaměstnanost v České republice dlouhodobě způsobuje růst důchodů (průměrných mezd) na trhu. Vespa nebyla schopna dostát požadavkům svých 150 zaměstnanců a situace se nezlepšila ani po nuceném propuštění asi 50 zaměstnanců. Nyní přijdou o práci všichni zaměstnanci firmy. Na nezaměstnanost v oblasti by to však nemělo mít nějaký výrazný vliv. Prostějovsko má dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v celém Olomouckém kraji a poptávka je zde i po zaměstnancích s odbornou praxí v oděvním průmyslu. 

Vedení Vespy Prostějov však nevyloučilo pokračování výroby. Bude ale nutné přesunout výrobu tam, kde budou levnější nejen výrobní náklady, ale i pracovní síla.

Český rozhlas, IDnes -Olomoucký kraj

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram