dnes je 27.01.2021 a svátek má Ingrid

Kristina Nemčková - rozhovor o úspěšné kuchařce i o módě

Přidat na Seznam.cz
Kristina Nemčková nám utkvěla v paměti především jako vítězka populárního pořadu MasterChef. V jejím věku šlo o nevídaný úspěch a my jsme její kariéru začali se zájmem pozorovat. A teď jsme nadšeni z její skvělé kuchařky #UPGRADE.

#UPGRADE je kuchařka plná tradičních československých receptů a jejich inovací. V této krásně graficky zpracované kuchařce najdete 40 receptů, které připravila Kristinina babička a 39 Kristininých receptů, které vždy vychází z předchozích tradičních jídel. Jsou jen trochu modernější, nebo jinak poskládané. Babiččiny recepty se pro Kristinu staly odrazovým můstkem pro nové tvoření. Najdete v ní ještě dalších dvanáct receptů, které vám pomohou zvládnout základy, pořádně silný vývar, jíšku nebo třeba domácí máslo. Dohromady si tedy budete moci uvařit 91 výborných jídel. 

Kristininy recepty jsou plné nápadů a jsou neuvěřitelně krásné na pohled. Pro zkušenější kuchaře mohou být skvělou inspirací, pro začátečníky přitažlivou výzvou. Celá kniha působí elegantně, luxusně a zároveň přátelsky. Z fotografií, které naleznete uvnitř, lze cítit pohodu a humor a klid, který v sobě mladá dáma, kterou jsme vyzpovídali, má.

Na přípravě Vaší kuchařky #UPGRADE se podílela celá rodina, hlavně Vaše babička Pavlína, která stojí za tradičními recepty. V čem pociťujete největší výhody a nevýhody práce s blízkými osobami? Jsou vůbec nějaké nevýhody?

Nikdy bych nevěřila, jak nás všechny v rodině kniha spojila a každý člen má v ní nějakou roli a na ní svou zásluhu. Důležitá je babička, která přispěla 40 recepty a radami v základních receptech. Nastěhovala se k nám na pár týdnů a vařila k nezastavení. Já jsem mohla do kuchyně až po jejím odjezdu na Slovensko, společně nám to v kuchyni neklapalo (smích). Kdo má ale největší zásluhu na knize, a není tolik vidět jako já a babička, jsou mí rodiče. Věnovali knize měsíce svého času a finančně pokryli produkci. Máma nafotila všechny fotky a knihu zastřešila jako redaktorka a vydavatel. Dělala denně přes 15 hodin a dávala dohromady fotky, texty, stránkování a byla mezičlánkem mezi vařením, editorkou a grafičkou. Táta se věnoval dennímu nákupu surovin, abychom mohly vařit a řešil všechna jednání, jako tiskárnu, výrobu pytlíků, krabic, dopravce. Další členové rodiny nám mimo jiné pomáhali s péči o mou sestru Paulínku. Myslela jsem, že největší práci zabere fáze vaření, ale proti tomu, co bylo zapotřebí kolem, bylo samotné vaření „zívačkou”. Výhodu vnímám, že jsme si vydali knihu svépomocí a rodinu to více spojilo. Nevýhody práce s blízkými jsou možná v častějších výměnách a prosazování názorů a všichni si „kecají” do všeho (smích). Rozhodně radost z výsledku naší společné práce předčí jakékoliv nevýhody nebo negativa. 

Co Váš vztah k módě? Sledujete módní trendy, máte nějaké oblíbené návrháře, svěřujete se někdy do rukou stylistů, nebo důvěřujete svým instinktům?

Jsem ten typ holky, která má ráda minimalismus a z toho i vychází design mé knihy včetně balení (navrhla jsem si ji sama). Odráží přesně to, co se mi líbí v módě. Jednoduché, ale propracované jasné střihy, vždy něčím unikátní a přírodní materiály. Nepodléhám extrémním trendům, ale ráda sleduji české nebo slovenské návrháře, jako jsou Pavel Berky, Iva Burkertová, Michal Marek, Lukáš Macháček nebo některé modelky i ze zahraničních módních domů. Líbí se mi také nadčasovost značky Dior. Čeká mě teď mnoho akcí, na které bych se ráda připravila, a tak jsem požádala o pomoc a spojila se s Pavlem Berkym. Máme za sebou pár setkání a vypadá to i na překvapení před Vánoci pro mé fanoušky

Téma udržitelné módy a boj proti fast fashion otřásá celým módním světem. Pociťujete na sobě změny v přemýšlení nad nákupy oblečení, sledujete odkud pochází, kdo ho vyrábí, kde, za jakých podmínek a z jakého je materiálu?

Můj šatník není velký, nejsem ten typ, co si musí koupit každý měsíc něco nového. Ráda si půjčuji věci od své mámy a „vynosíme” je obě. Moje kuchařka je o československých receptech a jejich inovacích, a tak jsme si dali za cíl, že bude i celá kniha a vše s ní spojeno vyrobeno v Česku nebo na Slovensku. I proto mě napadlo oslovit Pavla, jako československého návrháře, aby mi pomohl s oblečením na pár akcí. Nemyslím si, že jsem propadla lokální výrobě a dala si za závazek, že nebudu nosit nic z obchodních řetězců komerčních značek, ale více si uvědomuji hodnotu zakázkové výroby, podmínek, za jakých je produkt vyroben. Co se týče udržitelné módy, zachytila jsem letošní přehlídku a vzkaz značky Odivi na MBPFW, do téhle fáze udržitelnosti jsem ještě nedospěla.

Existují i ve světě kuchařů a obecně podnikatelů, kteří se pohybují v gastronomii, předsudky vůči ženám? Případně mladým ženám? Musela jste někomu prokazovat svoje schopnosti a talent o to důsledněji, protože jste žena, mladá žena?

Jsem studentkou čtvrtého maturitního ročníku a na svých dosavadních pracovních stážích jsem se s tímto problémem nesetkala. Naopak, mám za sebou stáž v restauraci Taro, kde byl celý tým restaurace ke mně ohleduplný a milý, ale zároveň bral můj názor a nápady.

Máte nějaké zajímavé tipy pro naše čtenáře na podniky, které by si zasloužily více spokojených zákazníků? Nemusí jít nutně o restaurace nebo bistra a kavárny, cokoliv, co Vás v poslední době oslovilo z jakéhokoli důvodu...

Kde začít? Tak jak uvádím, stojí za to navštívit a ochutnat večerní degustační menu ve smíchovské restauraci Taro. Je to malá, 20 místná restaurace (doporučuji si udělat rezervaci místa), kde sedíte přímo v kuchyni a díváte se tak pod ruky kuchařům, jak tvoří vaši večeři. Zatím největší gastronomický zážitek z Česka mám z restaurace Entrée v Olomouci a vzpomínám na každý chod z jejich Bizzare menu. Prostředí, obsluha a hotel stojí za ten zážitek. Chutnala mi poctivá česká kuchyně v restauraci Honzy Punčocháře U Matěje (možná i proto, že jsem tam byla měsíc v kuchyni na stáži). A na dobré italské těstoviny ráda zajdu do nenápadného bistra Mistro, dělaj je boží!

 

madebykristina.cz

Přidat na Seznam.cz
MÓDA V KUCHYNI LIFESTYLE ZE SPOLEČNOSTI KUCHAŘKA GASTRONOMIE KRISTINA NEMČKOVÁ ROZHOVOR

Související články

Billie Eilish natočila dokument o svém životě

Mladá umělkyně dala nedávno vědět o svém prvním traileru jejího dokumentu. Snímek Billie Eilish pod názvem The World’s A Little Blurry brzy spatříte na svých obrazovkách. Těšíte se na něj?

Celý článek

Inaugurace prezidenta Bidena byla přehlídkou radosti a dokonalých outfitů

Po volbách ve Spojených státech a hlavně dramatických událostech, které je následovaly, se Washington dne 20. 1. 2021 znova nadechl a slavnostní inaugurace přinesla naděj na radostnější zítřky. Nově zvolený prezident Joe Biden byl doprovázen nejen svou krásnou ženou Jill, ale hlavně Kamalou Harris, první ženou na postu viceprezidentky. 

Celý článek

Herečka Anya Taylor-Joy a její nejikoničtější outfity

Krásné velké oči vám učarují, její osobitý styl je stejně zajímavý jako její nervózní filmové role. Americká herečka vypadající skvěle s rudými i blond kadeřemi ráda experimentuje s módou, vystřídala několik různých stylistů a rozhodně ví, co jí sluší.

Celý článek

Gabriela Dědičová bilancuje aneb jaký dárek nám TIAMI doporučí na Valentýna?

Společnost TIAMI již nemusíme dlouze představovat. Její šperky vynikají jemnou elegancí i úžasnou brilancí, která je spojená s nižší cenou díky laboratorním diamantům i udržitelnému rozvoji. Ten se stal hlavní strategií mladé české startup společnosti. 

Celý článek

Díky zdravé snídani nastartujete svůj den správným směrem

Se zdravou snídaní si zajistíte velké množství potřebných živin, vitamínů i minerálů. Pokud také patříte mezi ty, kteří snídani nemohou nebo nechtějí věnovat dostatek pozornosti, bude pro vás tohle řešení naprosto ideální.

Celý článek

Výbava na hory, co si nezapomenout vzít s sebou aneb 7 nejdůležitějších věcí

Zimní sezóna je už v plném proudu, tak snad se brzy dostaneme na hory. Co je důležité vzít si s sebou? To se dozvíte v dnešním článku.

Celý článek

Veganská kůže aneb další krok k udržitelnosti

Možná jste se už s pojmem veganská kůže setkali, možná je pro vás úplnou novinkou. Nebudeme si povídat o levné kožence z PVC nebo o čemkoliv, co by neobstálo v udržitelném šatníku. Řeč bude o materiálu, kvůli kterému neumírají žádná zvířata, má skvělé vlastnosti a je stále oblíbenější nejen mezi ekologickými aktivisty.

Celý článek

Petra a Pavel Koutní: Do výroby zařazujeme recyklované přírodně barvené materiály a zaměřujeme se na pohodlí zákazníka

Petra a Pavel Koutní přebrali tradici prostějovského oděvnictví. Jejich rodinná značka Koutný je známá nejen u nás, ale i v zahraniční. Mezi jejich tradiční zákazníky patří České dráhy, Policie ČR i dobrovolní hasiči. Jak se firma pere s krizí a jaký rozvoj plánuje do budoucna - zeptali jsme se v exkluzivním rozhovoru.

Celý článek