Kůže z ananasových slupek či pomerančové vlákno? V této kolekci rozhodně ano!

Kůže z ananasových slupek či pomerančové vlákno? V této kolekci rozhodně ano!

Kůže z ananasových slupek nebo pomerančové vlákno? V této kolekci rozhodně najdete více než dva materiály z udržitelných zdrojů. H&M jde vstříc budoucnosti naší planety.

Vždy jsme nakloněni značkám, které myslí na přírodu, ať už se jedná o módu nebo kosmetiku. Planetu máme jen jednu a měli bychom se o ní starat. Tuto myšlenku zastupuje v nové kolekci i značka H&M.

Spojit lidi a přírodu v jedno není vždy snadné. V kolekci Conscious Exclusive 2019 se to však více než vydařilo. Je zde patrná inspirace minerály, krystaly a léčivými rostlinami jak v materiálech, tak na vzorech všech modelů. Značka H&M chce ukázat sílu životní pohody a způsob, jakým můžeme ocenit krásu kolem nás. Ať už přírodní krásu nebo tu uměleckou.

Vstříc přírodě

Udržitelné materiály a procesy výroby oblečení jsou zde naprostou samozřejmostí. Kolekce bude dostupná v Nákupní galerii Myslbek Praha a rovněž online od 11. dubna 2019. Najdete v ní například i kůži vyrobenou z ananasových slupek.

H&M přináší tři nové udržitelné materiály

Konkrétně se jedná o Piñatex®, tedy alternativu přírodní kůže, která je vyrobená z celulózových vláken extrahovaných z listů ananasu. Každá bunda z kolekce H&M CONSCIOUS EXCLUSIVE je vyrobena z přibližně 16 kg ananasových listů. Listy ananasu se shromažďují na Filipínách a tkanina se vyrábí ve Španělsku.

Dále pomerančové vlákno, tedy Orange Fiber, který je vyráběn z citrusové kůry získané během produkce džusů. Kůra je přeměněna na vhodnou, vysoce kvalitní látku, jež využívá vedlejší produkty a šetří přírodní zdroje. Blůza H&M CONSCIOUS EXCLUSIVE, jež je vyrobená z Orange Fiber obsahuje kolem 2,3 kg čerstvých pomerančových slupek. Pomerančové vlákno vyhrálo v roce 2015 cenu GLOBAL CHANGE AWARD, co je mezinárodní soutěž organizovaná asociací H&M Foundation.

A nakonec materiál BLOOM™ Foam, což je pružná pěna vyrobená z biomasy řas, jejíž výrobní proces pomáhá vyčistit a obnovit životní prostředí. Vysoce výkonná pěna je použita v nové kolekci CONSCIOUS EXCLUSIVE v podrážkách bot. Z jednoho páru sandálů s pěnovou vložkou BLOOM™ se vrací 112,5 l čisté vody zpět do přírody. Řasy se sklízejí v Číně a v USA. Kuličky, které se pak používají k vytvoření podrážky, se vyrábějí v USA.

Tím značka nekončí

V kolekci najdete podstatně více udržitelných materiálů, mezi nimi i organickou bavlnu, organický len, recyklovaný polyester, recyklované stříbro i TENCEL™. „V H&M chceme dělat udržitelnou a kvalitní módu, která bude dostupná pro co největší množství lidí. Naše společnost se vyznačuje nejenom vášní pro módu, ale také pro naši planetu a pro to, jak ovlivňujeme svět kolem nás. Věříme, že udržitelná móda by měla být dostupná pro každého, bez kompromisů ve stylu. Tím, že učiníme udržitelná rozhodnutí v každém kroku života konkrétního oděvu, od bavlněných farem až k zákazníkovi, můžeme společně dosáhnout velké změny,“ řekla Slavomíra Barnová, Communication Manager H&M pro ČR.

hm.com/cs

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram