Léto se blíží, máte už vybrané knížky na letní dovolenou? Představíme vám hned 5 žhavých novinek

Léto se blíží, máte už vybrané knížky na letní dovolenou? Představíme vám hned 5 žhavých novinek

Teplo, slunce, voda a odpočinek. Užijte si začátky letních měsíců se skvělou knihou v ruce v kombinaci s oblíbeným drinkem. Máte náladu na satiru, detektivní příběhy, napínavý thriller, poezii nebo horor? Inspirujte se našimi tipy.

zdroj: pexels

Na jaké letní novinky se můžete těšit? Jako první jsme vybrali krvavý boj o dědictví, na druhém místě jde o napínavý psychothriller, který jen tak neodložíte, oddechové povídky, soubor detektivek a jako třešnička na dortu sbírka básní.

David Glockner: Tajemství rodu Rottových

V ústavu pro duševně postižené v zapadlém koutě severních Čech žije již půl století František Stenio. Netuší, kdo jsou jeho rodiče. Nikdo za ním nikdy nejezdil. Až teď: dívka jménem Zuzana a mladík Antonín. A hned druhý den je tu další návštěva, úžasná blondýna, která šokovaného Stenia odveze z ústavu. Zmizí i Zuzana s Antonínem a na mobilu Zuzanina otce Viléma Drozda se objeví zpráva s voláním o pomoc... Vilém začne pátrat v minulosti i přítomnosti. Zjistí, že Stenio je bratr Eduarda Rotta, miliardáře neblaze proslulého svými metodami, podvody a spojením s mafiány. A v nemocnici umírá jejich matka, držitelka ohromného jmění a ampulí s nebezpečným obsahem.

zdroj: euromedia

Shari Lapena: Nepříliš šťastná rodina

Brecken Hill je drahá adresa. Musíte mít hodně peněz, abyste tu mohli bydlet. Tak jako Fred a Sheila Mertonovi. Žádné bohatství vás však neochrání, když vám u dveří zazvoní vrah. Manželé Mertonovi byli brutálně zabiti pár hodin poté, co přivítali na velikonoční nedělní večeři své tři dospělé děti. Ty jejich smrt pochopitelně těžce nesou, nebo ne? Na každého z nich čeká pohádkové dědictví. Svého náladového otce nesnášeli a netečná matka se jich nikdy nezastala. Na jednoho z nich to bylo možná už příliš. Ale na koho? Je-li váš sourozenec vrah, chtěli byste to nejspíš vědět...

zdroj: euromedia

Dmitry Glukhovsky: Povídky o vlasti

Ruská satira má hluboké kořeny. Již sám název této knihy je ironickým odkazem na podobnou sovětskou tradici malých, povětšinou oslavných próz. Autor však píše o zcela jiné vlasti, než byla ta sovětská, a jeho povídky mají leckdy podobu politických thrillerů. Z různých úhlů rentgenuje ruskou „demokracii“ z počátku 90. let minulého století, odkrývá panoptikum lidských typů, počínaje společenskou smetánkou přes realitu zbohatlického života „nových Rusů“, vztahy uvnitř vědecké komunity nebo myšlenkově deviantně účelové prostředí reklamní agentury. Svůj sociální ostrovtip a sžíravý sarkasmus ale nemilosrdně cílí i do prostředí „obyčejných“ lidí, řadového kriminalisty nečekaně konfrontovaného s korupcí vyššího policejního vedení, dvojice násosků, zastupujících nezanedbatelnou část ruské populace promořené vodkou, či dělnice ze zapadlého městečka, personifikace bezútěšné marnosti ruského života mimo centra dění.

zdroj: euromedia

Emma Riedová: Suďte spravedlivě - případy mistra Petra

Soubor detektivních případů ze středověku, které řeší bystrý a zkušený mistr Petr, se odehrává ve 14. století, je románově propojený a jeho hlavními ingrediencemi jsou tajemství, napětí a láska.  Sympatický mrzout, temperamentní židovský mladík a zamlklý sluha vyšetřují s nasazením vlastního života případy ohavných vražd ve staré Praze a jejím okolí. Čtenář děj sleduje přímo očima těchto tří nesourodých detektivů a účastní se tak nejen rozkrývání temných zločinů, ale také nelehkého zápolení těchto mužů s jejich vlastními slabostmi, společenskými předsudky i zapovězenou láskou. V poutavém vyprávění, které potěší všechny milovníka historie i záhad, barvitě ožívá stará Praha a každodenní život dávných obyvatel Českého království za vlády Václava II.

zdroj: euromedia

Marie Šťastná: Vtáčení

Marie Šťastná v nové, zatím nejvíce osobní sbírce otevírá dveře do šatníku, v němž visí prověřené kusy, které nestárnou, úplně nové divoké šaty a rozevláté sukně, svetříky z jemných pichlavých vláken, zamotané punčochy, lehké blůzy s poloprůsvity i těžknoucí podvazkový pás. Vlasy, které ulpěly na ramínkách, mění délku i barvu, stará skříň vydává v novém bytě svou původní vůni...

zdroj: euromedia

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram