Luesma & Vega: Talíř jako umělecké dílo

Luesma & Vega: Talíř jako umělecké dílo

Servírování a prezentace chodů je ve vysoké gastronomii stejně důležité jako jejich chuť. Jak ale vypadá ta správná prezentace?

Názory šéfkuchařů by se daly rozdělit na dva směry. Na jedné straně je tradiční minimalistický, kdy se servíruje zásadně na bílém porcelánu, který dá vyniknout samotnému pokrmu. A na druhé straně stojí ti, kteří se vrhají do kreativity a zastávají heslo, že talíř by měl pokrm doplňovat a vytvářet dojem uměleckého díla.


K dostání na www.edelikatesy.cz

 


Ester Luesma a Xavier Vega

Talíře s vlastní identitou, které najdete v nejlepších restauracích po celém světě, vyrábí španělský pár Ester Luesma a Xavier Vega. Pod značkou Luesma & Vega ve své dílně vytváří skvosty, které mají do tradičního nádobí daleko. Dvojice spolupracující již 30 let původně začínala prací s keramikou a sklářskou výrobou. Do podvědomí se dostala zejména zásluhou Ferrana Adriá, který hledal unikátní nádobí pro svou michelinskou restauraci El Bulli. Avantgardní tvorba ze skla jej nadchnula natolik, že i samotné majitele přesvědčila o tom, že právě sklo je to, na co by se měli zaměřit.

Výrobky Luesma & Vega nejsou ale pouhým uměleckým výtvorem, obrovské popularitě se těší zejména díky propojení estetična s funkcí. Talíře vznikají ve spolupráci s uznávanými šéfkuchaři, proto jsou lehké, skladné, dobře uchopitelné, odolné vůči různým teplotám i mytí v myčce. Není nezvyklé, že mnoho talířů vzniká na zakázku nejen pro danou restauraci, ale přímo pro určitý chod, aby se staly součástí fine dining zážitku. 

Žádné dva talíře nejsou stejné. Ruční výroba dodává každému kousku jeho jedinečnost a charakter, přestože jsou součástí stejné kolekce. Vizí není tvořit kopie, ale navzájem se doplňující unikáty. Kreativní dvojice hledá inspiraci zejména v přírodě, dívá se na ni však skrze zcela jinou optiku. Prý je fascinují tvary a struktury, které lze vidět z letadla nebo naopak pod čočkou mikroskopu.

K tomu, abyste si mohli užít neotřelého designu této značky však nemusíte letět do Barcelony a vlastnit restauraci. Díky e-shopu www.edelikatesy.cz je můžete mít i doma a užít si nový zážitek ze stolování.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram