Lyžařská sezóna: Jak zvolit správnou dioptrickou pomůcku

Lyžařská sezóna: Jak zvolit správnou dioptrickou pomůcku

Lyžařská sezóna je v plném proudu, ale jak si ji vychutnat v těch nejostřejších barvách? Hledáte tu nejpohodlnější dioptrickou pomůcku? Máme pro vás několik rad, jak si jízdu po čerstvém prašanu užít.

Konečně jsme se dočkali, a nejen na horách to vypadá jako v pohádce. Hlavní lyžařská sezóna začala a vy opět přemýšlíte, jakou dioptrickou pomůcku zvolit, abyste si užili nejen první jízdu po manšestru sjezdovky ale také přírodu a krásy hor.

V současné době je několik možností, jak se cítit komfortně i v případě, že při sportu musíte nosit dioptrickou pomůcku. Při lyžování lze zvolit kontaktní čočky pod lyžařské brýle, lyžařské brýle s dioptrickou vložkou nebo můžete využít své dioptrické brýle pod lyžařské brýle s výřezem. Je to velice individuální, protože každý je zvyklý na něco jiného a každému také něco jiného vyhovuje.

Pokud bychom měli srovnat kontaktní čočky a dioptrické brýle, pak lepší zobrazovací vlastnosti mají většinou dioptrické brýle. Záleží ovšem na vadě a množství dioptrií. Ne každému kontaktní čočky mohou vyhovovat, a ne každý si je umí správně aplikovat. Celý proces by se vám tak mohl zdát zbytečně zdlouhavý a náročný, ale věřte, že jde pouze o cvik. Optometrista by vám měl pomoci s aplikací, se zaškolením a také by vám měl poskytnout zkušební čočky.

Kontaktní čočky lze zvolit jednodenní či měsíční. Jakékoliv kontaktní čočky je nutné každý večer před spaním vyndat. Hlavním důvodem je především to, že se vyhnete nepříjemným zdravotním komplikacím. Právě u sportu či společenských akcích je jejich výhodou, že nejste jakkoli limitováni (např. při pohybu). U jednodenních kontaktních čoček je skvělé to, že se o ně vlastně nemusíte téměř starat. Tedy uchovávat je v roztoku. S tím odpadají i další finanční náklady, které už tak nejsou úplně zanedbatelné. Cena jedné krabičky (30 ks) vás vyjde cca na 600 Kč. Na rozdíl kontaktní čočky měsíční jsou o něco složitější na uchovávání a hygienu. V tomto případě vás jedna krabička (6 ks) vyjde na cca 800 Kč.

Dioptrické brýle jsou ovšem velkým módním trendem, který je velice variabilní. Můžete si vybrat z nepřeberného množství barev, typů a tvarů. Vlastně tak můžete být každý den někým jiným. V tomto případě pak už záleží pouze na vás, kolik chcete do dioptrických brýlí investovat. Na jejich uchovávání vám postačí pouze pouzdro, na vyčištění pak mikrovlákno a čistící sprej. Nesmíme zapomenout, že velkým plusem je také to, že brýle mohou ochránit vaše oči před vniknutím cizího předmětu do oka.

optikazoom.cz; pinterest.com

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram