Make-up v rukou profesionálů, nebo umělců?

Make-up v rukou profesionálů, nebo umělců?

Filmové líčení, umělecký make-up, bodypainting. Můžeme tomu říkat jak chceme, ale vždy se jedná o oživlé obrazy na lidských tvářích, často extravagantní, hororové ale i pohádkově něžné.

Filmový maskéři i šikovné ruce dokážou na našem obličeji pomocí make-upu vytvořit co vás jen napadne. Nejčastěji se s tím setkáte jak jinak než ve filmech.

Výrazné extravagantní líčení nebo také art face můžete vidět na nejrůznějších billboardech a v časopisech, dokonce jej začali využívat i módní návrháři na svých přehlídkách.

V té nejjednodušší formě se můžete v běžném životě setkat s art face například na dětských dnech a podobných akcích, kde promění vaše dítka v nejrůznější zvířátka, víly a jiné pohádkové bytosti.

Určitý boom zaznamenává především Amerika v období Halloweenu, kdy se lidé s oblibou maskují jako hororové postavy. A tento fenomén se postupně dostává i k nám.

Největší mezinárodní přehlídkou filmového líčení je IMATS (international make-up artist trade show). IMATS je největším setkáním všech make-up umělců z celého světa. K vidění jsou práce profesionálů z oblasti módy a filmu ale také z řad studentů. Kromě soutěže a exhibice jsou zde konány také vzdělávací kurzy.

IMATS se pořádá šestkrát do roka ve vybraných městech. Mezi ně od roku 2002 patří i Londýn, který ožije uměleckými maskéry 27. - 29. června. Dále bude přehlídka pokračovat do Vencouveru, Sydney a do Toronta.

Pro všechny příznivce face a body artu se pořádá také mezinárodní sraz FABAIC na Floridě, kde můžete vidět přehlídku umělecké tvorby na celém lidském těle. I zde můžete soutěžit a vzdělávat se v bodypaintingu.

S make-upem se však dají vytvořit neuvěřitelně krásné kreace i doma. Mladá umělkyně Katie Alves povýšila každodenní make-up na umění plné příběhů. Katie se nechala inspirovat světem pohádek a do běžného líčení zakomponovala řadu miniatur, které tvoří až fantaskní příběhy.


A pokud se chcete perfektně připravit právě na Halloween či maškarní, i vy sledujte tutoriály mladých talentovaných blogerek, které si našly zalíbení právě ve face art. Říkají si YouTube make-up artists a jen díky make-upu jsou schopné změnit se k nepoznání.

Proměňte se třeba v srdcovou královnu z Alenky v říši divů, strašidelného klauna nebo barbie.