Martin Kohout vychází ze svého osobního stylu bez opory a základů módní školy

Martin Kohout vychází ze svého osobního stylu bez opory a základů módní školy

Nabírané rukávy, důraz na ženské boky a celkově detaily mladého návrháře Martina Kohouta baví. Ačkoliv nemá jasnou představu o tom, kde bude za deset let, rozhodně ví, co chce tvořit teď a tady.

zdroj: archiv Martin Kohout

Jsou to dva roky, kde jste vyhrál v soutěži Van Graaf Junior Talent, co se od té doby ve Vašem životě změnilo?

Určitě se mi dostalo většího povědomí o tom, jak vlastně česká módní scéna vypadá a co od ní lze očekávat. Rozhodně se mi také díky výhře dostalo určitého respektu a uznání, díky čemuž jsem měl možnost posunout se dál. Fakt, že jsem toto ocenění získal bez samotného studia, mě dostal do situace, kdy si za veškerou svou práci zodpovídám již od začátku sám. I když jsem tím zbaven nějaké opory a základu od školy. Na druhou stranu jsem také zbaven určité zodpovědnosti, kterou bych v případně studia vůči škole cítil. Aktuálně jen já odpovídám za svou značku, za to, jak vzniká a kam se bude dál posouvat. To mi dává určitou svobodu při práci, ve které se neřídím klasickými pravidly, a naopak vycházím z mého osobního stylu.

zdroj: archiv Martin Kohout, foto Jiří Královec

Prezentujete se přehlídkovými, ale také plně nositelnými modely. Kde je hranice mezi jedním a druhým a které střihy navrhujete raději?

Hranice mezi přehlídkovým a nositelným je podle mého názoru již velmi tenká. Rozdělit tyto dvě kategorie je složité, nelze se prezentovat nějakým způsobem na mole a jiným v „zákulisí“, vše by mělo být rozeznatelné a definovat vlastní styl a značku. Já osobně bývám nazýván jako jeden z těch, kteří tvoří zejména pro přehlídky. To je způsobeno tím, že mé modely netvořím přísně účelově, nýbrž se snažím o jasné osobnostní vyjádření, čímž se poté snadno člověk může nechat unést. Svou hranici však musí najít každý sám.

zdroj: archiv Martin Kohout, foto Jiří Královec

Jaký úspěch sklidila Vaše aktuální kolekce na MBPFW?

Kolekce měla poměrně slušný úspěch. Jsem potěšen chválou a ohlasy, které mi chodí. Nenechávám se tím však moc zaměstnávat, jelikož již připravuji další projekty.

Prozradíte nám jaké?

Hned po přehlídce na letošním MBPFW jsem vytvořil novou kolekci na Designblok. A aktuálně pracuji na své nové kolekci, kterou bych rád odprezentoval též na MBPFW.

zdroj: archiv Martin Kohout, foto Jiří Královec

Jak vnímáte pojmy "udržitelnost", "slow fashion", "recyklace"? Dotýkají se i Vás?

Udržitelnost je pro mě jako téma velmi aktuální. Osobně se ve svém životě snažím na něj brát ohled, podporovat projekty, které mi dávají smysl a vědomě se nějak snažím o sebekontrolu. Co se týče mé kolekce, tak tam popravdě tohle téma tak nerezonuje a ani pro mě nebylo stěžejní. Dnes většina návrhářů a producentů často připomíná své udržitelné materiály a postupy, dodávají tím svým kolekcím určitou váhu. Avšak z pohledu udržitelnosti je důležité se tímto stylem alespoň rámcově řídit v každodenním životě. Jednou ročně zasazený strom, nebo jedna udržitelná kolekce poté nesmyje celý rok.

Pro mě je móda uměleckým vyjádřením. A umění je to jediné, které si může dovolit překročit hranice politického, etického a morálního světa. Jinak nikdy nebude objektivní. Pokud budu používat například eko materiály, nebudu to brát jako svou reklamu.

Kde se vidíte za deset let?

Zatím mám naplánovaný pouze budoucí rok (smích).

zdroj: archiv Martin Kohout, foto Jiří Královec

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram