Martina Marková radí jak na cvičení doma. Odhalila i své nejoblíbenější recepty

Martina Marková radí jak na cvičení doma. Odhalila i své nejoblíbenější recepty

Pětkrát se stala mistryní ČR v tanci, byla označována jako nejhezčí tanečnice historie StarDance a založila svou firmu BodyHunters. To je úžasná Martina Marková, která si na nás udělala čas, i když neví kam dřív skočit. Odhalila nám své tipy a triky nejen ohledně cvičení ale také stravy  

Jak sám sebe přemluvit ke cvičení doma? 
Upřímně i já jsem s tím na začátku dost bojovala, ale snažím se vše brát jako výzvu a fakt, že se naučím něco nového. Hodně mi pomohlo i to, že jsem si prostě otevřela tréninkový rozpis, kde bylo  přesně dané, jaký cvik, kolik sérií, kolik opakování, jak dlouhá má být pauza - já si zvolila jen část těla, kterou chci ten den zničit, zapla stopky a vrhla se na to. Ani jsem se nenadála a trénink byl odmakaný. Když se člověku nechce nebo neví jak na to, mít plán a takového průvodce, rozhodně hodně pomůže a namotivuje. Já samozřejmě vím, jak si trénink sestavit, ale někdy, když je člověk unavený a chce spíše „vypnout hlavu“ a odreagovat se, je to skvělá varianta. Protože jinak se vždy bude „trochu šetřit“- zvolí si lehčí cvik, odcvičí míň opakování nebo se na trénink vykašle úplně… ale když plní plán, je to jasně dané a rozhodně podá lepší výkon a zamaká si líp.


Zdroj: Martina Marková
Může být cvičení doma stejně plnohodnotné i když nevlastním žádná profi vybavení?
Jasné že se to dá, ale velmi brzy člověk narazí na určité limity, které jde velmi obtížně posouvat. Záleží samozřejmě na tom, jaké má člověk cíle. Pokud chce zůstat v kondici a tělo prokrvovat nebo se cvičením začíná, tak je to super. Pokud bychom se ale bavili o muži, který by chtěl nabírat svalovou hmotu, tak už je nějaké vybavení pro dosahování jeho cílů dost zásadní.

Prozradíš nám tvé nejoblíbenější zdravé recepty? 
Já miluju v podstatě všechny jídla. Nejsem vybíravá a opravdu hrozně ráda jím. Můj Kuba je výborný kuchař a vaříme doma kvalitně. Veškeré recepty, které jsme společně dali dohromady jsou umístěny na stránce BodyHunters, ze kterého často sama čerpám (protože mám chuť na něco konkrétního v ten daný moment a nepamatuji si recept nebo hledám inspiraci). Do vyhledávání lze například zadat potravinu, na kterou mě honí mlsná a program mi sám vyselektuje recepty, ve kterých potravina dominuje. Také se mi zobrazí, jak recept dlouho trvá vytvořit a kolik má kcal. Poslední dobou si často dělám například tvarohové kuličky s ovocnou polevou, banánové lívance nebo kuřecí quesadillu. Pokud mám být ale upřímná, cokoliv, co obsahuje tvaroh je pro mě docela jasný favorit.


Zdroj: Martina Marková

Jak nastartovat hlavu a tělo ke cvičeni?
Kdyby měl člověk spoléhat na to, že se mu do toho bude chtít, tak by se kolikrát načekal. Já osobně to mám nastavené tak a stále říkám, že člověk nebude vždy cítit motivaci, proto potřebuje mít disciplínu. To je to, co dělí ty, co mají výsledky od druhých, kteří je prostě nemají. I když se mi nechce, zvedám se a jdu na to! To je disciplína. O to víc je na sebe pak člověk pyšný, že to zvládl. Je vcelku jednoduché absolvovat a dělat věci, které se mi chce dělat a na které mám náladu. Vše co má ale nést nějaké výsledky, chci něco opravdu změnit, musí být vykonáváno systematicky a dlouhodobě, takže nemohu spoléhat na to, že se mi vždy bude chtít. Já vždy doporučuji lidem, kteří chtějí svou postavu změnit, aby se neupínali hned ke cvičení, ale všeobecně se zamysleli nad tím, co je vlastně baví a jaká pohybovou aktivitu by si uměli představit vykonávat dlouhodobě. Jezdit na kole? Chodit běhat? Dělat jógu, pilates… squash?... nebo chodit do fitka,  protože to není o tom za každou cenu cvičit, ale mnohdy se bavíme o tom „prostě se hýbat“!


Zdroj: Martina Marková

Co bys poradila ženám, které ztratily motivaci se o sebe starat, zdravě jíst a cvičit? 
Pokud sama sebe žena zanedbává, ubližuje tím nejvíce sobě samotné. Čím lépe se staráme o svůj domov, tím lépe se v něm cítíme. Sama jsem přesvědčená, že pokud se člověk cítí sám se sebou dobře, je spokojený, protože pro sebe něco dělá, děkuje tělu za vše, co mu poskytuje, co člověku  možňuje, je celkově spokojenější a ve svém životě šťastnější. Myslím, že to samo o sobě je rozhodně velká motivace. Zkrátka, když se člověk dobře cítí, jde všechno v životě s větší lehkostí.


Zdroj: Martina Marková

Máš zkušenosti s tím, že jsi například měla klientku, kterou doma nepodporovali? A jak se s tím, že nemáte oporu vyrovnat?
Ano. Je ale rozdíl, když někoho někdo nepodporuje (čili mu nepomáhá) nebo pokud ho shazuje a o člověku pochybuje. Pokud se jedná o první případ, většinou se situace změní v momentě, kdy dotyčná klientka/klient začali mít výsledky a byli spokojenější. Najednou se protějšek chtěl třeba přidat, protože viděl změnu a chtěl jí zažít také, takže nakonec klient/ka byli sami motivací pro své okolí. Pokud se jedná o druhou variantu, není to vždy jednoduché. Všeobecně se domnívám, že takové prostředí pro člověka není moc dobré z jakéhokoliv ohledu. Co se ale týče cvičení a zdravého životního stylu, je to vždy hlavně i o mé podpoře jakožto trenéra a kouče a o síle vůle samotného svěřence. Pokud člověk dostatečně chce, tak mu rozhodně názor okolí nezabrání. A pro ty co nechtějí, tak je to dobrá výmluva skončit.


Zdroj: Martina Marková

Co tě přimělo snížit částku tvých on-line služeb BodyHunters na 15 Kč?
Mým cílem a přáním je (v době nouzového stavu ale i mimo něj) dělat pro lidi fitness co nejdostupnější bez toho, aniž by ztratilo svou kvalitu či bylo finančně nedosažitelné. Pohyb by měl být součástí zdravého životního stylu a uspěchané doby. Cvičení je bohužel až příliš často bráno spíše jako povinnost nebo dokonce trest, nikoliv jako zdroj dobíjení baterek a typ odpočinku. Proto jsme se s BodyHunters rozhodli, že během téhle nepříznivé situace poskytneme přístup do programu za tuto symbolickou částku.