Menstruace není tabu aneb jaké má žena možnosti

Menstruace není tabu aneb jaké má žena možnosti

I když žijeme v moderní době, tak mnoho žen se za svou menstruaci stydí a nemluví o ní. To je samozřejmě špatně, především v případě, pokud má žena bolestivou menstruaci, nepravidelný cyklus nebo další problémy.

zdroj: pixabay.com

Společnost byla dřív založená na tom, že menstruace je něco, co se musí skrývat. Pro některé jedince je dokonce nepřijatelné o menstruaci mluvit. I když nám v reklamě skáčou pod nos různé hygienické pomůcky a rady, tak v reálném životě to funguje trochu jinak.

Známá básnířka po celém světě Rupi Kaur na svém Instagramu zveřejnila sérii fotek dokumentující menstruaci. Fotky byly opakovaně smazány, protože prý porušovaly pravidla komunity. Po veřejné kritice byly fotky obnoveny a smazání označeno za omyl. Básnířka tak chtěla touto akcí upozornit na to, že zatímco fotografie, kde jsou ženy i nezletilé dívky sexuálně objektivizovány (např. pózují ve spodním prádle), jsou společensky přijatelné, ale fotografie tematizující přirozené chování ženského těla jsou cenzurovány.

Menstruační tabu

Dívky i ženy by si měly především uvědomit, že se za nic nemusí stydět. Jde o přirozenou věc a je to součástí každé ženy mnoho let. Tak proč o tom mlčet? Proč trpět v bolestech, když o tom druhé pohlaví nemá ani ponětí? Není to nic nečistého ani nevhodného, jak se mnozí domnívají.

zdroj: pexels.com

Existuje několik pomůcek, které se v průběhu let vyvíjejí. Můžeme být rády, že už to není jako v minulých letech, kdy jedinou dostupnou věcí byly vložky z nepříjemných materiálů.

Menstruační vložky

Vložky jsou stále nejpoužívanější hygienickou potřebou napříč generacemi žen. Na trhu existují už kvalitní kousky bez přidaných parfemací. Existují i ekologické vložky, které se perou podobně jako dětské pleny.

Menstruační tampony

Tampony jsou v používání na druhém místě, nejspíše kvůli jejich diskrétnosti a možnosti používání při sportu a jiných aktivitách. Aplikace je snadná, nicméně ne všem ženám vyhovuje. Existují tampóny i s aplikátorem, které usnadní zavádění.

zdroj: pexels.com

„Nemyslím si, že je nějaká hygienická pomůcka vhodná pro všechny ženy. Je důležité, aby ženy věděly, že si mohou vybrat z mnoha různých pomůcek a našly takovou, která jim umožní cítit se ve dnech menstruace pohodlně,“ říká Ilona Bittnerová.

Menstruační kalíšek

Kalíše patří mezi novinky na trhu. Jedná se o hygienickou pomůcku, která je často vyrobená ze silikonu, latexu nebo termoplastu. Po zavedení přilne ke stěnám a sbírá zde menstruační krev. Na rozdíl od výše zmíněných pomůcek je kalíšek levnější a má dlouhou životnost. Zde si můžete přečíst rozhovor s Ilonou Bittnerovou, která jako první do ČR přivezla a představila menstruační kalíšky.

zdroj: se svolením značky Maluna

Menstruační kalhotky

Žhavou novinkou jsou právě menstruační kalhotky, které jsou velmi oblíbené nejen pro jejich ekologickou, ale i praktickou stránku. Mají savou vrstvu, která krev nepropustí a pak pouze stačí kalhotky vyprat. Menstruační kalhotky můžete používat během menstruace jako samostatnou hygienickou pomůcku nebo jako doplněk k jiným.

Recenze od našich redaktorek:

„Noční menstruační kalhotky Maluna pro mě byly vůbec prvním seznámením s tímto typem prádla. Jistotu, kterou přes noc přináší si nemohu i po měsících vynachválit. Velmi ráda je doporučuji kamarádkám a rozhodně by měly být základní výbavou každé ženy,“ Jana Klouparová, redaktorka.

"Menstruačním kalhotkám jsem byla ze začátku velmi skeptická a dnes na ně nedám dopustit. Oblíbila jsem si kalhotky značky MANULA. Perfektně sedí, mohu cvičit, tančit a v klidu spát. Opravdu splňují vše, co od nich očekávat, absorpční schopnost je oproti běžné vložce skvělá. Jsou opravdu velmi pohodlné. Doporučuji i dívkám, které s menstruací začínají. Vyhnou se tak obavám protečení či fleku na kalhotách," Petra Žaludová, šéfredaktorka.

 

zdroj: se svolením značky Maluna

Menstruační houby

Menstruační mořské houby jsou už méně známé, ale lze je používat podobně jako tampóny. Před zavedením je nutné houbu navlhčit, protože suchá houba je tvrdá. Použití mořské houby je vhodné, pokud se chcete milovat během menstruace.

 

 

Mohlo by vás zajímat
Sledujte náš Instagram